Кламер БГ - Новини: Немски депутат: Мартин Шулц има проблем – парите за Моника Йосифова

Немски депутат: Мартин Шулц има проблем – парите за Моника Йосифова

Европа

|
Вт, 07 Ян 2014г. 14:04ч.
Немски депутат: Мартин Шулц има проблем – парите за Моника Йосифова

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц има проблем и това е невнимателното използване на финансови ресурси, в които влизат и безвъзмездно отпуснатите близо 60 000 евро на пиар фирмата на съпругата на шефа на ПЕС Сергей Станишев – Моника Йосифова. Това става ясно от публикация в германското списание " Дер Шпигел" в края на миналата година. Изданието цитира евродепутата Инге Гресле, член на комисията по бюджетен контрол.

Средствата, за които Гресле говори, са част от финансиране, отпуснато за връзки с обществеността за популяризирането на европейските избори.

Станишев е председател на социалдемократическата партия на Европа, която направи Шулц водач на листата си, съобщава още германското списание. "Това замирисва на пасивен подкуп на длъжностно лице за действие по служба", казва Гресле, политик от Християндемократическия съюз.

"Ще изискваме прецизна проверка на процедурата за обявяване на конкурса", допълва още тя.

Отдел "Комуникации" на Европарламента обаче не вижда тук конфликт на интереси. При възлагането на обществената поръчка не са знаели за роднинските връзки, допълва "Шпигел".

Председателят на ЕП Мартин Шулц бе посочен като номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за следващ председател на Европейската комисия. Лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев засега не е обявил официално плановете си, но сред депутатите от партията му отдавна се говори, че има амбиции да се кандидатира за еврокомисар или да бъде "изтеглен" от Шулц на друг висш пост в Еврокомисията. Съставът на ЕК се формира през есента, след европейските избори през май и формирането новия ЕП.

За странното финансиране на интернет сайт, базиран като блог, за който фирмата на Моника Йосифова е получила 60 000 евро, съобщи миналата година сайтът "Биволъ" .

Страницата razberiep.eu, създаден по проекта "Как разбираме ЕП" от фирма на Моника Йософова, се оказа изработен с безплатния софтуер WordPress, а графичната му визия струва 60 долара.

Посоченият сайт е част от проект за 118 720 евро, финансиран частично от Главна дирекция "Комуникация" на Европейския парламент за популяризиране на предстоящите европейски избори.

Европарламентът финансира 50% от сумата с грант, а другата половина е осигурена от изпълнителя на проекта "Актив Груп" ЕООД, дружество с едноличен собственик Моника Йосифова.

Другите части от проекта са организиране на конференция в Софийския университет и конкурс за детска рисунка. Финалът на проекта ще е непосредствено преди евроизборите, когато ще се проведе симулация на работата на Европейския парламент – "Европейският парламент на живо".

Според "Биволъ" използваната версия на WordPress 3.5.1 за направата на сайта не е актуална и има бъгове и уязвимости, става ясно от тестове.

От Главна дирекция "Комуникации" категорично отхвърлиха съмненията за конфликт на интереси, породени от факта, че Моника Йосифова е съпруга на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Партията ще участва в разясняваните евроизбори.

Говорител на ЕП каза, че проектът е получил много добра оценка от комисия, съставена от 6 независими специалисти, работещи в Европейския парламент, а Моника Йосифова не получавала възнаграждение по този проект.

"Биволъ" е поискал да види финансовите параметри на проекта с точните разчети: заплати за IT специалисти, хостинг, консумативи и др. Тази информация обаче се оказва засекретена според Главна дирекция "Комуникации". Тя се позовава на член 35 от Финансовите регулации на ЕП и член 21 от Правилата за прилагане на регламента, според които документи, "които не са станали публични, преди да се поиска достъп до тях, не могат да станат публични".

"Биволъ" припомня, че тази формулировка влиза в конфликт с Регламент 1049/2001, който дава право на всеки европейски гражданин да има достъп до всеки документ, произведен от европейските институции, като ограничаването на това право не може да става на базата на други регламенти.

mediapool.bg