Кламер БГ - Новини: Небивали мерки за сигурност в Русия месец преди Олимпиадата в Сочи

Небивали мерки за сигурност в Русия месец преди Олимпиадата в Сочи

Свят

|
Вт, 07 Ян 2014г. 12:33ч.
Небивали мерки за сигурност в Русия месец преди Олимпиадата в Сочи

Месец преди откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи в Русия влязоха в сила мерки за сигурност, безпрецедентни за олимпийското движение, съобщи Франс прес. Опасенията от атентати се засилиха заради двете самоубийствени нападения от края на декември.

От днес влизането на автомобили в Сочи ще се извършва контролирано, а достъпът до 350-хилядния град на външни автомобили е забранен, освен ако нямат специално разрешително.

Засилено е и присъствието на органите на реда, разположени още от ноември в този балнеолечебен курорт, намиращ се между Черно море и Кавказ.

Новите разпоредби влизат в сила месец преди Олимпийските игри (7-23 февруари) и ще важат до 23 март, седмица след закриването на Параолимпийските игри (7-16 март).

Около 37 000 полицаи и войници ще бъдат мобилизирани да гарантират сигурността на игрите, най-голямото международно събитие, организирано от Русия след разпадането на СССР през 1991 г. Това е събитие, на което руският президент Владимир Путин особено държи и иска да го превърне във витрина на постиженията на Русия, отбелязва Франс прес.

Наблюдение ще се извършва и от Космоса чрез сателити, каза министърът на извънредните ситуации на Русия Владимир Пучков. Считано от днес се в въвеждат и ограничения за корабоплаването в Черно море.

Военните ще разположат в Сочи и зенитни комплекси "Панцир-С1", ново поколение ракети земя-въздух.

Русия ще следи също така всички комуникации, благодарение на система, която позволява на Федералната служба за сигурност да има достъп до всички телефонни и интернет комуникации.

mediapool.bg