Кламер БГ - Новини: На 10-годишнина от атентата в Кербала МО обеща максимално разсекретяване на случая

На 10-годишнина от атентата в Кербала МО обеща максимално разсекретяване на случая

България

|
Пет, 27 Дек 2013г. 18:47ч.
На 10-годишнина от атентата в Кербала МО обеща максимално разсекретяване на случая

На десетата годишнина от атентата срещу българската база в иракския град Кербала, който отне живота на петима наши рейнджъри, министърът на отбраната Ангел Найденов обеща за направи всичко възможно да се разсекрети максимален обем от информацията във връзка с участието на първия ни военен контингент в операцията на Многонационалните сили в Ирак през 2003 г.

На 27 декември 2003 г. при терористично нападение с кола-бомба срещу българската база "Индия" в Кербала загинаха 29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев. Други над 20 души също бяха ранени при атаката

Десетгодишнината от смъртта на петимата бе отбелязана с възпоменателни церемонии във военните поделения в Карлово, Пловдив и Плевен, където са служили. Почит пред загиналите бе отдадена и по родните места и гробовете им в Русе, Крумовград, Казанлък, Добрич и разложкото село Горно Драглище.

По повод трагичното събитие от военното министерство съобщиха, че продължава работата на създадената със заповед на Ангел Найденов комисия, която извършва преглед, оценка и изготвя предложение за премахване на нивото на класификация на документи и материали, свързани с участието на първия ни контингент в Ирак.

Комисията има срок до 16 януари 2014 г. да изготви предложение за разсекретяване на информация, което да позволи допълнително изясняване на обстоятелствата около атентата в база "Индия"

"Близките на загиналите в Кербала имат правото да знаят всички обстоятелства, засягащи трагичните събития отпреди десет години", смята Найденов, цитиран от пресцентъра си.

"Давам си сметка колко е трудно на опечалените близки и роднини без техните синове, бащи, съпрузи и ги уверявам, че скръбта ни е обща", е казал министър Найденов. "Всичко това ни напомня, че във военните мисии уроците често пъти се усвояват с цената на човешкия живот", е посочил още той. "Силно се надявам, че сме извлекли поуките от събитията в Кербала и те са запечатани в съзнанието на всеки един, който има отговорности за подготовката, екипирането и защитата на българските военнослужещи", е казал Ангел Найденов.

Съболезнованията си на близките на загиналите бойци изказа и министър-предесдателят Пламен Орешарски.

"С дълбоко прискърбие и съпричастност към огромната ви загуба бих желал да ви уверя, че България помни героизма на вашите синове, съпрузи и бащи. Историята свидетелства, че българската армия няма загубена битка благодарение на професионализма, отличната подготовка, високия дух и самоотверженост на българските военнослужещи. Майка България ще помни вечно синовете си!", е написал премиерът в съболезнователен адрес, цитиран от правителствения пресцентър.

На всички възпоменателни церемонии в памет на загиналите бойци бяха положени цветя от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Паметта на рейнджърите беше почетена и от народни представители, бивши командири и представители на общинските власти и на военно-патриотичните организации.