Кламер БГ - Новини: Научен център за персонализирана медицина се създава в Пловдив

Научен център за персонализирана медицина се създава в Пловдив

България

|
Вт, 19 Юни 2018г. 11:59ч.
Научен център за персонализирана медицина се създава в Пловдив

Център за компетентност “Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)” започва своята дейност в Пловдив. Проектът предвижда изграждането на комплекс за медицински иновации, който ще бъде насочен, към формирането на нова съвременна и научноизследователска инфраструктура. Тя ще бъде фокусирана в една от приоритетните области за развитие на научните изследвания на национално и европейски ниво – технологии, свързани със здравето, съобщиха от Медицинския университет в Пловдив.

Проектът започна да се изпълнява през месец март 2018 година и ще приключи до 30 ноември 2023 година. Участници в него са Медицинският университет – Пловдив, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Институтът по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" към БАН, София. Центърът за компетентност “Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е на обща стойност 23 472 018.71 лева, от които 19 951 215.91 лв. европейско и 3 520 802.80 лв. национално съфинансиране.

Планираните дейности са насочени към пациентите и засягат индустрията за здравословен живот и биотехнологии и персонализираната медицина, касаеща диагностиката и индивидуалната терапия. Научните и изследователски дейности ще бъдат с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативните лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

В рамките на проекта трябва да бъдат изградени 8 специализирани лаборатории и обновени две научноизследователски системи със съвременно научно оборудване. Предвижда се реализацията на 12 мащабни иновационни програми, в които ще се включат водещи национални и чуждестранни изследователи.

“Надявам се, че изграждането на този център ще създаде условия за разгръщането на капацитета на нашите институции и ще открие нови възможности за партньорства в бизнеса. Съвременната формула за бизнеса е пари, наука и иновации. Надяваме се, че този проект ще успее да реализира тази формула. Разработването на нови и значими иновации и научни продукти и тяхното интегриране в съответствие с най-добрите световни стандарти и практика в областта на персонализираната иновативна медицина цели да осигури индивидуална терапия на голям брой пациенти на територията на страната. Персонализираната медицина е едно вълнуващо подмладяване на традиционната медицина. Едно направление, което най-накрая ще даде възможност за всеки пациент да бъде намерено точното лекарство, да бъде дадено в точния момент и да промени тази практика, която беше досега", заяви при представянето на центъра ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Сумата, която ПУ “Паисий Хилендарски" ще получи е в размер на 11 милиона лева, каза по време на стартовата пресконференция на проекта ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов. По думите му създаването на този център е от огромно значение, защото тези 11 милиона лева ще послужат за изключително важни промени в научноизследователската инфраструктура на учебното заведение.

“Планираме да осъществим реконструкция на съществуващата ни сграда, изцяло обновяване на улица “Костаки Пеев", където в момента е ситуиран нашият технологичен център. Там има няколко лаборатории, които са плод на предходен проект по структурни фондове. Ще доразвием този комплекс. Той ще стане един модерен, научноизследователски технологичен комплекс, в който се предвижда да бъдат изградени още 5 нови лаборатории", заяви ректорът.

Лабораториите ще бъдат оборудвани със съвременна техника.

“Всички изследвания, които се провеждат в тези лаборатории ще бъдат прагматизирани. Целта им е създаването на продукти. Ще има тесни връзки с бизнеса, като основният ефект от тях ще бъде създаването, развитието и укрепването на един иновативен научен комплекс, способен и да се самоиздържа, самоусъвършенства непрекъснато и да търси конкретни технологични приложения на изследванията, които ще се извършват в него", допълни Козлуджов.

mediapool.bg