Кламер БГ - Новини: Накъде върви Реформаторският блок*

Накъде върви Реформаторският блок*

Анализи и Коментари

|
Пет, 17 Ян 2014г. 15:35ч.
Накъде върви Реформаторският блок*

Курсът на Реформаторския Блок (РБ) вече изглежда малко по-ясен и предвидим, но все още препятствията пред него са толкова много, че и попътният вятър не може да го изтласка напред.

Засега буквалният отговор на въпроса "Накъде върви Реформаторският блок?" изглежда най-лесен - тръгнаха първо към Шумен, а след това и към други градове из страната, за да представят плана си "Шест стъпки за излизане от кризата". Стъпките са: оставка на правителството, бързи промени в Изборния кодекс, провеждане на избори, постигане на съгласие в следващия парламент за спешни мерки в икономиката и правосъдието, реформаторско правителство с 18 месеца мандат и после Велико народно събрание за нова конституция. Въпреки че са единствените, които имат конкретни предложения за излизане от политическата криза, Реформаторите все още не успяват да привлекат по-сериозен интерес към себе си.

Всъщност успяха, но не за добро. Напускането на Надежда Нейнски и нейната формация се случи в най-добрите традиции на жанра, наложен от серията драматични и шумни раздели в синьо от последните две десетилетия. Покрай тази новина подписването на коалиционното споразумение между петте партии мина незабелязано, но сега вече технологичната работа изглежда почти приключила и нищо не би трябвало да пречи на Блока да погледне и извън собствения си двор.

Преди това обаче трябва да убеди публиката, че има отговор не само на въпроса какво предлага, но и на още два - с какви лица ще поиска доверието на избирателите и къде е границата между допустимите и недопустими партньорства.

Два вида прогнози

"Принципно са на прав път", коментира социалният антрополог Васил Гарнизов. Според него Реформаторският блок се стреми към "единно лидерство, ясно представителство и ясна система за вземане на решения".

Всъщност официално решение за лидерството все още няма, но реалността е пред очите на всички - председателят на ДСБ Радан Кънев е основен говорител по вътрешнополитическите теми, а лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева - по външнополитическите.

Според политолога Евгений Дайнов, на Блока все още му липсва лидерство, по повод на което той казва: "Да действаш, дори погрешно, е по-добре, отколкото да бездействаш, докато пресмяташ ходове". Дори и в ситуация, когато вятърът духа в тяхна посока - идват избори, левицата е в шок заради действията на Първанов - те отново не успяват да тръгнат на плаване, констатира Дайнов. Прогнозата му е, че ако Блокът продължава да не реагира с позиции на възникващи ситуации, "това му обещава да повтори параболата на "Движение България на гражданите" на Кунева и да не се класира с депутати".

Колко далече от ГЕРБ?

Реформаторският блок вече декларира, че за постигане на първата точка от плана си - оставката, ще партнира с всички, които споделят тази цел. Това стресна някои техни привърженици, които го разчетоха като подаване на ръка към ГЕРБ, а лидерът на ДСБ Радан Кънев го потвърди в прав текст: "По отношение на оставка и нови избори сме готови веднага на сътрудничество с ГЕРБ". Според него това не означавало сътрудничество и след изборите, което било възможно, само ако "биха участвали в правителство, което променя лоши практики, в това число и на тяхното управление".

Политологът Евгени Дайнов допълва:"Ако се търси власт веднага, без ГЕРБ не става. Но поне в началото РБ даваше заявка, че търси радикални, системни и дългосрочни решения".

Дайнов очаква Реформаторският блок да се консолидира и да бъде сериозен фактор в по-следващите избори.

Според Васил Гарнизов обаче позиционирането спрямо ГЕРБ не е най-важният въпрос. Приоритет сега било да си изградят ясна идентичност и да отговорят на въпросите: "Кои сме ние, за какво се борим, защо сме против сегашното управление, какво не му е наред на днешното институционално устройство, каква е алтернативата, какъв общ ред искаме да изградим... и чак накрая идва въпросът с кого ще го изграждаме".

С Меглена Кунева към Европарламента

Източници от средите на РБ твърдят, че Меглена Кунева ще води листата за изборите за Европейски парламент. Това е често задаван въпрос към лидерите на блока и никой досега не е отговорил отрицателно. Макар и да не бе обявено официално, именно водаческото място е сред причините за раздялата с Надежда Нейнски, която не одобрила фаворизирането на Кунева.

"Темата за Кунева като водач на евролистата създава вътрешно напрежение", коментира Васил Гарнизов. Той не изключва опасността при този вариант довчерашните избиратели на ДСБ да не се припознаят на евроизборите и да потърсят алтернативна листа.

Още по-тревожен за блока е коментарът на Дайнов, който очаква при издигане на Кунева за водач всички опоненти да я споменават като "бивш министър на Станишев", което според него може да изненада РБ с изборен погром.

"Безсмисленото упорство, с което Кунева и Нейнски се вкопчиха в ръководните постове на партийките си - и привнесоха в младия РБ пагубните нрави на старото СДС/НДСВ - е част от причината РБ да изглежда вече изморен и беззъб, вместо тепърва да изгрява", казва Евгений Дайнов.

*Заглавието е на Mediapool

mediapool.bg