Кламер БГ - Новини: Най-старата ДНК от човек е на 400 000 години

Най-старата ДНК от човек е на 400 000 години

|
Нед, 08 Дек 2013г. 11:58ч.
Най-старата ДНК от човек е на 400 000 години

Сензационно откритие на учени породи нови неизвестни за историята на човека.

В пещера в Северна Испания беше открита най-старата човешка ДНК. Предполага се, че

е на 400 хиляди години.

Усещане, че науката е вървяла по грешен път. Това почувствали учените, когато открили най-старата човешка ДНК. Фосилът бил намерен още през 90-те години на миналия век. Тогава бил датиран и определен като "принадлежащ" на неандерталец. Новите изследвания, обаче, показали, че истината е съвсем различна.

- Досега не са откривани доказателства от този период. Но ние използвахме нов метод, който ни позволява да проучваме много, много, много далечното минало, - казва Хуан Луис Арсуага от Центъра за изследване на човешката еволюция.

Става въпрос за период отпреди 400 хиляди години. Най-древният декодиран геном досега беше на 100 хиляди години.

- Открието ни позволява по-добре да разберем еволюцията на неандерталците, да научим повече за човешкия вид, за еволюционната връзка между различните видове, за приемствеността в еволюцията, - допълва Арсуага.

Генетичните и анатомичните характеристики на изследавния фосил шокирали учените. Оказва се, че откритата в Северна Испания ДНК наподобява тази на загадъчния "Денисов човек", който не е нито неандерталец, нито хомо сапиенс. Досега негова ДНК е открита само в Денисовата пещера в Сибир и е от пръст на момиченце.

Какво означава нашето откритие ли? Това означава, че най-вероятно те са имали общ прародител, живял преди 700 000 години в Евразия. Наистина има много общи характеристики, - обяснява изследователят.

Учените се надяват, че успеят да извлекат още ДНК от фосила и ще намерят отговорите на въпросите, които откритието им постави за еволюцията на човека.

bnt.bg