Кламер БГ - Новини: Най-малко четири жертви и над 50 ранени при атентат в Кайро

Най-малко четири жертви и над 50 ранени при атентат в Кайро

Свят

|
Пет, 24 Ян 2014г. 13:44ч.
Най-малко четири жертви и над 50 ранени при атентат в Кайро

Най-малко четирима души са загинали и над 50 са ранени при атентат с кола бомба срещу главното управление на полицията в центъра на Кайро в петък. Експлозията е разрушила почти

напълно фасадата на сградата и е нанесла щети на разположения отсреща ислямски музей.

На мястото на инцидента, което е отцепено от силите на реда, се е образувал огромен кратер с дълбочина 6 метра, съобщиха световните агенции.

Взривът е бил много мощен, жертвите е можело да бъдат и повече, но бомбата е избухнала в ранните часове на почивния за Египет ден и по улиците още не е имало много хора. След експлозията полицията безуспешно се опитваше да разчисти мястото на атентата от тълпата зяпачи, събрали се там след произшествието.

Отговорност за нападението пое свързаната с Ал Каида групировка "Ансар Бейт ал Макдис".

Организацията поддържа тесни връзки с радикални групи в ивицата Газа, извършили много диверсии в Египет.

Атентатът става преди утрешната годишнина от избухването на въстанието, довело до свалянето на президента Хосни Мубарак от власт през 2011 г.

Ръководената от "Мюсюлмански братя" коалиция обаче планира протести в цялата

Правителството призова своите поддръжници също да излязат на протест срещу "плана на Мюсюлманските братя да всеят хаос".

Сегашната власт в Египет затегна мерките срещу "Мюсюлмански братя", които смята за терористична организация. Досега бяха арестувани хиляди техни лидери по обвинения в насилие.

"Мюсюлмански братя" - някога най-добре организираното политическо и религиозно движение, спечелило пет поредни избори, отрича всякакви връзки с насилието в Египет и обвинява армията в извършване на държавен преврат при свалянето на президента Мохамед Морси.

mediapool.bg