Кламер БГ - Новини: Над 70 деца в болница в Сливен след отравяне с училищна храна

Над 70 деца в болница в Сливен след отравяне с училищна храна

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 20:08ч.
Над 70 деца в болница в Сливен след отравяне с училищна храна

Над седемдесет деца са били приети в отделенията на сливенската областна болница между 17 и 19 часа в петък с еднакви оплаквания за болки в корема и повръщане. В здравното заведение продължават да постъпват още малчугани, докарвани от линейки и от родителите си и със същите симптоми, предаде БНР. Някои от тях са настанени в различни отделения на здравното заведение, заради запълнения капацитет на инфекциозното звено.

Децата са на възраст между 7 и 15 години и общото между тях е, че са яли в училище храна, доставена от една и съща фирма, обслужваща 21 училища на територията на общините Сливен, Котел и Твърдица, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева. Фирмата.

Около 30-40 от децата са оставени за лечение в различни отделения на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”. Заради запълнения капацитет на инфекциозно отделение някои от децата са приети в детско отделение, по-леки случаи има в хирургия и урология.

"Повече от хоспитализираните деца ще бъдат изписани още утре, някои ще останат и по-дълго, всички са на системи, а тези, които оставихме на домашно лечение, приемат хапчета”, уточни началникът на отделението по инфекциозни болести д-р Митко Баев, цитиран от Дарик радио.

Военна болница също е поела част от пациентите, заяви зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов.

Има болни от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др.

"Първите сигнали пристигнаха от село Гавраилово, а после заваляха. Изключително сме притеснени, тъй като това са деца от 1-ви до 8-ми клас, някои от тях живеят в планински и трудно достъпни населени места. Имам уверението, че лекарите се справят максимално бързо, но очаквам и утре да има деца, които ще търсят лекарска помощ”, обясни още Бисерка Василева.

За случая вече е информирано и Министерството на образованието. В събота се очаква да са готови резултатите от изследванията на децата.

mediapool.bg