Кламер БГ - Новини: Над 500 нелегални имигранти спасени край бреговете на Италия

Над 500 нелегални имигранти спасени край бреговете на Италия

Европа

|
Пон, 13 Ян 2014г. 18:18ч.
Над 500 нелегални имигранти спасени край бреговете на Италия

Над 500 нелегални имигранти са били спасени в края на миналата седмица край бреговете на Италия, съобщи командването на италианския боен флот, цитирано от ДПА.

Късно вчера военен кораб е качил на борда си 202-ама човека, които заявили, че са от Сирия, палестинските територии, Тунис, Мароко, Камерун, Либерия, Нигерия, Йемен и Пакистан. Също вчера минаващ товарен кораб съобщил на бреговата охрана за друг плавателен съд в бедствие, от който били спасени 97 имигранти от неуточнени националности. Двете групи трябва да бъдат транспортирани до Сицилия, казаха от флота.

В събота италианските власти евакуираха от претоварена лодка южно от остров Лампедуза 236 мигранти, главно африканци, припомня ДПА.

Агенцията отбелязва, че Италия е основна транзитна държава за хиляди хора, бягащи от конфликти или мизерия в Африка, Близкия изток и Азия в търсене на по-добър живот в ЕС. От октомври м.г. насам Италия подсили патрулните мисии в Средиземно море, след двете корабокрушения - край Лампедуза и край Малта, които причиниха смъртта на най-малко 400 имигранти.

mediapool.bg