Кламер БГ - Новини: Над 20 000 на протест срещу Ердоган в Анкара

Над 20 000 на протест срещу Ердоган в Анкара

Свят

|
Съб, 11 Ян 2014г. 17:30ч.
Над 20 000 на протест срещу Ердоган в Анкара

Десетки хиляди се събраха в Анкара на протест срещу правителството на Реджеп Ердоган, което се тресе от безпрецедентен корупционен скандал.

Най-малко 20 000 души, според фотограф на АФП, откликнаха на призива на профсъюзи и НПО. Те скандираха "Крадци!" по адрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието и "Революцията ще изчисти тази мръсотия!". Корупционният скандал, в който са замесени приближени на премиера, даде нов подтик на антиправителствения протест шест месеца след големите демонстрации, разтърсили Турция.

Скандалът, в който са замесени вече бивши министри и десетки приближени на правителството, заплашва пряко позицията на премиера Ердоган три месеца преди общинските избори.

В отговор Ердоган обвини противниците си в заговор, а полицията и правосъдието, че искат да го свалят чрез антикорупционни разследвания.

Сблъсъкът между правителството и правосъдието прерасна в открита война в петък, след като парламентът започна да обсъжда спорен законопроект за засилване на политическия контрол върху магистратите.

mediapool.bg