Кламер БГ - Новини: Над 1500 души са ранени, а един е загинал при нови сблъсъци в Украйна

Над 1500 души са ранени, а един е загинал при нови сблъсъци в Украйна

Свят

|
Ср, 22 Ян 2014г. 08:48ч.
Над 1500 души са ранени, а един е загинал при нови сблъсъци в Украйна

Почти 1500 души са ранени при сблъсъците между протестиращи и полиция през последното денонощие, съобщи "Франс прес". По данни на опозицията ранените са потърсили медицинска помощ от щаба на протестиращите и мобилните екипи за медицинска помощ, които дежурят край барикадите. Повечето са с травми на лицето, ръцете и краката. Почти всички пострадали отказват да отидат в държавните болници, за да не попаднат в полезрението на специалните служби.

Пред входа на футболния стадион „Динамо" в центъра на украинската столица бяха възобновени сблъсъците между протестиращи и служителите на реда. След кратка пауза, която продължи няколко часа, активистите започнаха да хвърлят срещу милиционерите коктейли „Молотов", факли и пиратки.

Пазителите на реда отговориха с шумови гранати и димки. Свидетели съобщават, че са чули изстрели от страна на полицията.

По време на безредиците един от активистите е паднал от колонадата на стадион "Динамо", бил е откаран в болница и след известно време е починал.

В същото време местно издание съобщи, че властите са подготвили план за прочистване на сърцето на протеста - площад "Независимост". Според източник на изданието от Съвета за национална безопасност и отбрана в операцията се планира да бъдат задействани почти 8000 сътрудници на вътрешните войски, милиционери и бойци от специалните части „Бeркут".

Твърдението още повече нажежи обстановката в Киев, където междувременно лидери на опозицията преговарят с представители на режима за намиране на изход от кризата.

Премиерът Николай Азаров предупреди, че управляващите ще бъдат принудени да използват сила срещу протестните действия, в случай че „провокаторите” не спрат да предизвикват сблъсъци. “Ако провокаторите не спрат, тогава властите няма да имат друг избор, освен да употребят сила, за да осигурят безопасността на хората”, заяви той.

mediapool.bg