Кламер БГ - Новини: Над 10 000 отново протестираха в центъра на Киев

Над 10 000 отново протестираха в центъра на Киев

Свят

|
Нед, 05 Ян 2014г. 17:43ч.
Над 10 000 отново протестираха в центъра на Киев

Над 10 000 украинци с проевропейски искания се събраха за седма поред неделя в центъра на столицата Киев, за да протестират срещу отлагането през ноември миналата година на споразумението с ЕС в полза на сближаване с Москва, съобщи Франс прес. Един от водачите на опозицията срещу президента Виктор Янукович - световният шампион по бокс Виталий Кличко - призова демонстрантите да разширят протестното движение, което в последните седмици позамря. Управляващите се правят, че не чуват хората, но ние сме достатъчно силни да победим, заяви Кличко пред множеството, събралото се на киевския площад "Независимост" на първата си демонстрация от началото на новата година.

Кличко каза, че след отбелязването на православната Коледа по стар стил - на 7 януари - очаква "нова вълна протестиращи за подготвянето на общонационална стачка".

Протестите в Украйна в подкрепа на европейската интеграция не стихват от 21 ноември насам, след като властите се отказаха от подписването на подготвяното три години споразумение за асоцииране с ЕС в полза на икономическото сътрудничество с Русия, припомня агенцията.

mediapool.bg