Кламер БГ - Новини: Парламентът оправя законов пропуск, за да отпуши разследването на Сарафов

Парламентът оправя законов пропуск, за да отпуши разследването на Сарафов

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 08:01ч.
Парламентът оправя законов пропуск, за да отпуши разследването на Сарафов

Сн. БГНЕС

Народното събрание прие набързо и без дебат на първо четене поправките в съдебния закон, с които се цели отпушване на разследването на заместник-главните прокурори.

В средата на юли Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи назначаването на съдия Даниела Талева за специален разследващ съдия прокурор по сигналите срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Причините бяха атакувания пред Конституционния съд от Иван Гешев механизъм за разследване на главния прокурор и явен пропуск в съдебния закон.

В закона се казва, че Прокурорската колегия назначава специален разследващ съдия, който да води делото срещу главния прокурор, но не се уточнява дали механизмът важи и за разследването на заместниците.

Въпросът е съществен, защото сигналите срещу Сарафов са подадени за негови действия, които са извършени в качеството му на заместник-главен прокурор.

Депутати от ПП-ДБ внасоха добавка в закона, за да поправи този пропуск.

"Предложеното изменение цели да преустанови възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантира ефективното им прилагане“, се казва в мотивите на законопроекта.

Във вторник парламентът прие промените в съдебния закон на първо четене с 90 гласа "за", 31 "против". Гласовете "против" дойдоха от "Възраждане" и "Има такъв народ“, а депутатите от БСП бяха предимно с "въздържал се".

Това ще е втора поправка в съдебния закон след приемането на специалния механизъм за разследване на главния прокурор през юни. Само месец по-късно законът бе променен, за да се създаде отделна процедура по избора на специалният разследващ съдия. Поправките бяха атакувани пред Конституционния съд от президента.

Oчаква се във вторник народните представители да гласуват на второ четене антикорупционния закон.

mediapool.bg