Кламер БГ - Новини: НАП започна данъчна проверка и на Българския хелзинкски комитет

НАП започна данъчна проверка и на Българския хелзинкски комитет

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 16:50ч.
НАП започна данъчна проверка и на Българския хелзинкски комитет

Националната агенция по приходите започна първата си данъчна проверка на правозащитния Български хелзинкски комитет, съобщиха в сряда от неправителствената организация.

В началото на ноември БХК подаде сигнал в прокуратурата срещу лидера на ВМРО Ангел Джамбазки за негова реч, насочена срещу бежанците. Държавното обвинение обяви, че започва разследване. На другия ден ВМРО поиска от данъчните да извършват проверка на организацията, обвинявайки я в защита на чужди интереси.

"Това е първата данъчна проверка на БХК от основаването й през 1992 г. Организацията напомня, че през октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип, информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”, припомнят от хелзинкския комитет.

БХК е неправителствена организация, която има силно критична позиция към сегашните управляващи в лицето на БСП и ДПС, каквато имаше и към предишните управляващи от ГЕРБ. В края на миналата година стана ясно, че данъчните са започнали и пълна проверка на "Икономедия", която е собственик на едни от малкото критични към управляващите издания като вестник "Капитал" и сайта "Дневник".

От БХК напомнят, че още след сигнала на Джамбазки до НАП, те са заявили, че не вярват българските данъчни органи да започнат репресивни действия против организацията - каквато би била по същество една извънпланова проверка по искане на ВМРО-БНД.

"Тогава написахме също: “Вярваме, че както държавните органи, така и обществото, ще запазят фокуса на вниманието си върху най-важното - недопускане на призиви към насилие, налагане на върховенството на правото”. За съжаление, изглежда, че това не се случва. Ако наистина данъчната проверка на БХК е по сигнала на ВМРО-БНД - организация, която нееднократно е отричала основни принципи на политическата демокрация и правата на човека, това е недопустимо и граничи с политически тормоз", се казва в позицията на неправителствената организация.

БХК заявява, че финансовите й отчети се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват, както донорите й, така и българският закон.

"През 2013 г. БХК отправи редица остри критики към настоящото правителство и пръв поиска неговата оставка, когато то предложи за председател на ДАНС депутата Делян Пеевски. Впоследствие БХК поиска оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците и на правителството във връзка с неговата неспособност да се справи с бежанската криза в България. БХК води от свое име и подпомага десетки други граждани в техните дела срещу правителствени институции, които се водят пред съдебни и административни органи в България", припомнят от организацията.

БХК декларира, че има пълна готовност да съдействаме на данъчните власти, но ще изиска и информация за причините на настоящата проверка и за това, кои други политически партии и неправителствени организации са били обект на подобни проверки през последните години.

mediapool.bg