Кламер БГ - Новини: Москва критикува България за полицейско насилие, изборни измами и ФК "Левски"

Москва критикува България за полицейско насилие, изборни измами и ФК "Левски"

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 15:25ч.
Москва критикува България за полицейско насилие, изборни измами и ФК "Левски"

Руското външно министерство остро критикува България в доклад за спазването на човешките права в Европейския съюз, като сочи прояви на полицейското насилие, изборните измами и скандалите с подслушване.

Според Москва "ситуацията в България по отношение на човешките права остава трудна и в много аспекти има тенденция към влошаване".

В частта за България се посочва, че проблемът с полицейското насилие остава актуален и са регистрирани много случаи на прекомерна употреба на сила от страна на полицейските служители по време на антиправителствените протести през февруари 2013 година.

Предсрочните парламентарни избори през май 2013 година пък са разкрили сериозни проблеми с изборните права

"В допълнение на купуването на гласове, което вече е традиция, в навечерието на изборите са били открити около 350 000 бюлетини, вероятно предназначени за измами по време на вота", посочва руското външно министерство.

В доклада се отбелязват и "огромни нарушения на личното пространство, кореспонденция и телефонни разговори, извършени от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, когато на власт е била партия ГЕРБ".

Посочени са и многото националистически партии, които "драстично увеличиха усилията си на фона на трудното икономическо и социално състояние на българите". В докладът се казва, че "Атака" е постигнала високи изборни резултати, а е известна с твърдолинейни анти-турски и анти-мюсюлмански действия.

Сравнително висок резултат в изборите бе показан от "Национален фронт за спасение на България", чийто лидер Валери Симеонов е собственик на телевизия СКАТ, която активно насърчава националистически и патриотични идеи понякога близки до радикализъм.

Отчитат се и проблеми с бежанците в България. Според руското външно министерство част от тях остават по улиците и живеят в мизерия. Отбелязан е и проблемът с пренаселеността в затворите.

Според руското дипломатическо ведомство има широкоразпространена ксенофобия по време на всекидневния живот в страната и дискриминация към . националните и религиозни малцинства.

Отбелязва се, че в страната често има манифестации на неонацисти, a по време на футболен мач е бил отбелязан и рождения ден на Хитлер. Посочва се и традиционното провеждане на марш в памет на ген. Христо Луков.

Докладът цитира правозащитни организации, според които ръководството на футболен клуб "Левски" не обръща достатъчно внимание на поведението на феновете и така насърчава подобни ексцесии.

Отбелязани са и непрекъснатите актове на вандализъм срещу руски военни паметници.

mediapool.bg