Кламер БГ - Новини: Момче, което учи вкъщи вместо в училище, обира награди по олимпиади

Момче, което учи вкъщи вместо в училище, обира награди по олимпиади

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 16:23ч.
Момче, което учи вкъщи вместо в училище, обира награди по олимпиади

Министерството на образованието и науката е отнело наградата на 15-годишно момче, спечелило олимпиада по информатика, защото не ходи на училище, а учи вкъщи с майка си, съобщи бТВ.

Божидар Маринов от Смолян печели национално състезание по информатика миналата година под егидата на Министерство на образованието.

Детето получава предварително подписаната и подпечатана диплома, но в последствие ведомството разбира, че не ходи на училище - отнема му отличието служебно.

След това печели максимален брой точки на регионална олимпиада по информатика и би трябвало да се яви на националната като фаворит. Държавата обаче го дисквалифицира и му забранява да участва.

Божидар Димитров се обучава по американска програма вкъщи от майка си, която е сред родителите, изгубили доверие в образователната система и търсещи алтернативни методи за квалификация на децата си. Създаването на частно училище в момента обаче е извън закона, а по последни данни на международни организации 44% от 15-годишните са функционално неграмотни – притежават налети знания, но не знаят как да ги използват. Проблемът отдавна се е превърнал в симптоматичен за българското образование.

Според майката на Божидар Димитров, чиято основна цел е да предаде на детето си християнските ценности, училищната среда е "деградираща и място за обучение на характера няма”.

Тя обясни, че монополът на държавата в сферата е "наследство от комунистическото минало" и "образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било при Възраждането”.

Татяна Предова, която е главен експерт "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в МОН, не се съгласи с твърденията на майката, че средата в училище е „деградираща” и че образованието е под държавен монопол.

По думите й то е ангажимент на държавата и тя е задължена да осигури на децата посещаване на образователната система.

"Не казвам, че образованието е перфектно, но в последните години се правят много и съществени неща”, каза тя и посочи като пример повишение на квалификацията на учителите.

mediapool.bg