Кламер БГ - Новини: Мнозинството в ЕП защити свободата на движение в ЕС

Мнозинството в ЕП защити свободата на движение в ЕС

Европа

|
Ср, 15 Ян 2014г. 19:11ч.
Мнозинството в ЕП защити свободата на движение в ЕС

Мнозинството в Европейския парламент защити правото на движение на хора в рамките на ЕС и даде положителна оценка на отпадането на ограниченията за наемане на българи и румънци на пазара на труда. Същевременно обаче, макар и в малцинство, прозвучаха предложения за временно замразяване на правото на свободно движение и откровено популистки изказвания - част от реториката на крайните политически сили в навечерието на изборите за следващ ЕП през май. Това предаде БТА в кореспонденция от Страсбург, където в рамките на зимната си сесия европарламентът обсъди в продължение на два часа темата за свободното движение на хора в ЕС.

Европейската комисия вярва, че трябва постоянно да се заявява общото безусловно право на гражданите на ЕС на свободно движение, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг. Това право не подлежи на преговори и ЕК ще се погрижи така и да остане, допълни Рединг. Чухме много добре изразените опасения, събрахме данни и оценихме, че са налице достатъчно предпазни средства за предотвратяване на измамите. Отрицателните обществени нагласи нямат общо с действителността и наличната статистическа информация, коментира тя.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви, че ЕК наблюдава процеса след отпадането на ограниченията за българите и румънците от 1 януари 2014 година. Виждаме, че хората се преместват, за да работят и са повече икономически активни от местните жители, допринасят за икономиките на приемащите държави, посочи той. Андор призова манипулациите да бъдат избягвани. Той отбеляза, че някои държавни ръководители са прикрили докладите с действителните данни за миграцията от началото на годината, с което намекна за действията на британския премиер Дейвид Камерън.

Димитрис Куркулас, зам.-министър на външните работи на Гърция, председателстваща Съвета на ЕС, посочи, че голямо мнозинство от държавите в ЕС напълно подкрепят свободното движение. Повечето от държавите не биха искали да има объркване между темите за свободното движение и имиграцията, допълни той. Куркулас отбеляза, че европейските граждани са равнопоставени и не трябва да бъдат сравнявани с граждани на страни извън ЕС, тъй като правата им са напълно различни.

Има злоупотреби в отделни случаи, за които са отговорни и приемащата страна, както и хора с произход извън ЕС. Всяка държава има система за предприемането за мерки срещу подобни нарушения. Договорът за ЕС не допуска мерки срещу граждани на конкретни държави, включително и квоти за достъп или за принудително експулсиране. Следим увеличаващите се ксенофобия и популизъм напоследък. Много е важно предприетите мерки да се основават на данни, а не на стереотипи, заяви Куркулас.

В последвалите изказвания на евродепутати от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Мариан-Ян Маринеску (Румъния) заяви, че никой не може да се оправдава с кризата, за да сложи край на свободата на движение. Това са популистки идеи в търсене на политически дивиденти, коментира той. Не може заради отделни случаи на злоупотреби да се поставя под въпрос цялата настоящата система на движение.

Ханес Свобода, председател на групата на социалистите и демократите (С&Д, Германия) заяви, че свободата на движение не е проблем, а решение. Крайнодесните сили надигат глас, но не предлагат решение. По неговите думи отделните случаи на измами трябва да бъдат решени от местните правителства. Дейвид Камерън отказа да представи действителните данни на имиграцията от ЕС, отложи въпроса за времето след изборите за ЕП през май, добави Свобода. Според него Камерън трябва сам да предприеме мерки срещу измамите. Много се радвам, че българите и румънците вече използват изцяло свободата на движение, допълни ръководителят на социалистите в ЕП.

Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) призова правителствата да не насаждат нетърпимост със своите изявления. Екстремистите и популистите искат ограничаването на свободните права, трябва да се борим с тези желания. Всички граждани на ЕС трябва да получават равноправно отношение, добави тя.

Ребека Хармс (Зелени, Германия) цитира данни от своята родина, които показват, че притокът на мигранти не се отразява на местната социална система. Дебатът в Германия показва, че се опитваме да вдигаме шум, не даваме най-добрия пример, коментира тя.

Тимъти Къркоуп (Европейски консерватори и реформисти, Великобритания) посочи, че държавите от ЕС са извлекли полза от миграцията. Изминали са десетки години от обособяването на свобода на движение, необходима е промяна. Не трябва да се дискриминират отделни националности, обобщи той.

Корнелия Ернст (Конфедеративна група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица, Германия) отправи поздравления към българите и румънците, като заяви, че те нямат претенции към германската социална система.

Франческо Сперони ("Европа на свободата и демокрацията", Италия) заяви, че "има особен вид румънци, които не търсят работа, а са в Италия заради социалните помощи и на това трябва да бъде сложен край".

Оке Зилстра (независим, Холандия) предложи правото на свободно движение да може да бъде временно замразявано при извънредни положения, както временно бе спряно движението на капитали към Кипър. Милиони се местят - за обучение, за работа, но и за социален туризъм, каза той. Има страни в ЕС, които не осъзнават задълженията си. Трябват сериозни мерки, да замразим временно свободата на придвижване, държавите имат правото да защитят социалните си системи, заяви Зилстра.

Видяхме, че мигрантска вълна няма, заяви Моника Панайотова (ЕНП). Изводите са да не допускаме негативната кампания да доминира европейския дебат, да не попадаме в капана на националистическите партии. Нека не поставяме под заплаха това постижение на Европа, призова тя.

Силви Гийом (С&Д, Франция) отбеляза, че едва 24 румънци са пристигнали във Великобритания след Нова година, за да търсят работа. Трябва да спрем да размахваме пръст. Не трябва априори да бъдат заклеймявани българите и румънците. Политиците понякога умишлено смесват ограниченията на трудовия пазар и темата за Шенген. Не трябва да има европейци "първа и втора класа", заяви тя.

Надя Хирш (АЛДЕ, Германия) коментира, че Християндемократическият съюз печели от реториката срещу българите и румънците. Бавария трябва да приветства българите и румънците, заяви тя и бе подкрепена от Елизабет Шрьодер (Зелени/Европейски свободен алианс).

Джийн Ламбърт (Зелени/Европейски свободен алианс, Великобритания) определи като лъжа твърденията, че имигрантите търсят помощ от първия ден на влизането си в приемащата държава. Изглежда някои имат интерес от зона, лишена от факти, добави тя.

Сънародникът й Джерард Бътън (Европа на свободата и демокрацията, Британска партия на независимостта) заяви, че ЕС е донесъл на неговата страна престъпници, просяци и наркомани. Ще видите резултата на изборите през май, посочи той.

Представителката на френските националисти Марин льо Пен определи равнищата на имиграцията като достигнали границите на търпимостта. По нейните думи имиграцията във Франция е довела до навлизането на роми, до социален дъмпинг, до яд сред местните хора. Тя критикува европейските институции, че говорят за стратегии за приобщаването на ромите на фона на толкова много хора без работа и дом.

Хуан Агилар (С&Д, Испания) определи като недопустимо да се твърди за масови злоупотреби със социалните системи в ЕС и да се стигматизират цели групи хора. Недопустимо е така да се насажда омраза. Сега е моментът да се хвърлим и да спасим европейската мечта, заяви той.

Фил Бениън (АЛДЕ, Великобритания) посочи, че висококвалифицираните имигранти носят принос. Да не ставаме подвластни на ксенофобските изказвания, младото поколение очаква да защитим правото на свободно движение и ползите от него, добави той.

Марек Мигалски (Европейски консерватори и реформисти, Полша) коментира, че Берлинската стена все още не е паднала в нечии глави. Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция) заяви, че икономиките на много държави ще рухнат без имигрантите. Това е политиканстване и гражданите на някои държави се превръщат в "жертвен агнец", обобщи тя.

Ивайло Калфин (С&Д) посочи, че цялата истерия срещу имигрантите, особено във Великобритания, не почива на данни. Във Великобритания на 2000 души има един българин. В град от 100 000 души живеят 50 български граждани, а на един безработен българин се падат 600 жители на Обединеното кралство. Българските и румънските студенти внасят 30 млн. лири годишно, за да живеят и учат във Великобритания, поясни той.

Пол Мърфи (Европейска обединена левица/Северна зелена левица, Ирландия) заяви, че след седмици на расистки статии в британската преса се е видяло колко българи и румънци са пристигнали на Острова. Този разговор цели да отклони вниманието от истинските проблеми - от кризата, предизвикана от банките. Онези, които действително причиняват щети, не са чужденците, които все обвиняваме, а са завършили Итън, обобщи той.

Димитър Стоянов (независим) поясни, че българите и румънците, както и останалите източно- и централноевропейци, мигрират към своите пари, защото в чужбина са източените техни средства от чуждите компании. Ако искате да спрете това поточе, спрете това ограбване и хората ще се върнат в тяхната родина. Българите в собствената си държава получават отношение като към роби от хора, които дълги години са натрупвали състояния, а сега идват в България с инвестициите си и ги експлоатират срещу мизерно заплащане, добави той.

mediapool.bg