Кламер БГ - Новини: Мирната конференция за Сирия започна, съдбата на Асад е разделителната линия

Мирната конференция за Сирия започна, съдбата на Асад е разделителната линия

Свят

|
Ср, 22 Ян 2014г. 12:09ч.
Мирната конференция за Сирия започна, съдбата на Асад е разделителната линия

Сирийското правителство и опозицията демонстрираха взаимната си неприязън и си размениха горчиви обвинения по време на първата им среща в рамките на международната мирна конференция в швейцарския град Монтрьо.

Форумът за пореден път показа и различията между световните сили за бъдещето на Сирия.

САЩ и сирийската опозиция обявиха, че президентът Башар Асад вече не е легитимен и трябва да слезе от власт, докато Русия и управляващият режим са на обратното мнение.

Лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба призова Асад да предаде властта на преходно правителство и го обвини в нарушения на правата на човека, започнали с убийството на момичета в Хомс през пролетта на 2011 г., което постави началото на съпротивата срещу режима.

"Масовите убийства в Сирия продължават. Можем ли да търпим това? Защитата на страната с оръжие в ръка не е наш избор. Сирийската армия продължава да унищожава свободния сирийски народ", каза Джарба.

От силите на опозицията съобщиха, че са готови да представят от три до шестмесечен график за съставяне на преходна власт, за да се избегне проточване с години на преговорите с правителството на Асад.

Докато говореше Джарба, показа фотографии, документиращи насилието на режима, от доклада на тримата бивши международни прокурори сър Дезмънд де Силва, сър Джефри Найс и професор Дейвид Крейн.

Сирийската държавна телевизия пък излъчи речта му, като паралелно с това показа кадри на насилие, които представи като престъпления на терористите. Държавната телевизия не изписа името на опозиционния лидер, докато излъчваше изявлението му, нито пък излъчи думите му, придружени с титри, както процедираше с предишните оратори.

Сирийският министър на външните работи Уалид ал Муалем влезе в спор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, след като просрочи времето си за изказване при откриването на конференцията.

До пререканието се стигна, след като Муалем беше говорил 20 минути, сипейки обвинения към опозицията. В отговор на поканата на Бан Ки-мун да съкрати изказването си Муалем заяви: "Вие живеете в Ню Йорк, а аз - в Сирия и имам право да представя сирийската версия пред този форум".

САЩ разкритикуваха реториката на сирийския външен министър, като говорител на Държавния департамент заяви, че вместо да изложи "позитивна визия" за бъдещето на страната, Уалид ал Муалем е предпочел нападателната реторика, която според Вашингтон противоречи на духа на мирната конференция.

Сирийският министър на информацията Омран аз Зуби от своя страна заяви, че президентът Башар Асад няма да напусне властта, както настояват някои световни сили.

"Асад няма да си ходи", заяви Зуби пред журналисти в Монтрьо.

В конфликта загинаха повече от 130 хиляди души, а милиони останаха без домове. Войната продължи и по време на изказванията в Монтрьо

Същевременно сирийската обсерватория за човешките права съобщи за сблъсъци и въздушни удари около столицата Дамаск, Алепо и в южната провинция Дераа.

Западните сили и Русия се опитват да оставят настрана дълбоките различия помежду си за това дали Асад трябва да бъде заставен да се оттегли и да даде път на нова преходна администрация. Те подкрепиха международната конференция като начин за спиране на насилието в страната.

Конференцията, която Бан Ки-мун се надява да бъде последвана от по-нататъшни разговори в Женева, обаче не се посреща с големи очаквания и от ислямитските бунтовници в Сирия, които определиха подкрепените от Запада опозиционни лидери за изменници заради това, че въобще са се съгласили да бъдат в една стая с делегатите на Башар Асад.

Дълбоките различия между участниците проличаха незабавно, след като американският държавен секретар Джон Кери настоя сирийският президент Башар Асад да се оттегли, а руският външен министър Сергей Лавров се обяви срещу външна намеса във вътрешните работи на Сирия, предаде Ройтерс.

"Сирийците трябва да започнат отново да разговарят помежду си", заяви Бан Ки-мун.

"Сергей Лавров и Джон Кери работиха усилено заедно с мен и с други наши партньори, за да стигнем дотук", допълни той.

Бан прикани сирийското правителство и сирийската опозиция да използват безпрецедентната възможност, която им се предоставя да променят съдбата на сирийския народ.

"След три години на кръвопролития в Сирия днес ние се събрахме тук, за да постигнем мир. За първи път представители на правителството, на опозицията и на международната общност са на една маса, за да намерят изход от кризата", подчерта Бан.

В кратката си реч при откриването на форума Джон Кери заяви, че преговорите ще са "тежки и сложни", но че Асад по никакъв начин не може да остане част от преходното правителство.

"Невъзможно е, немислимо е този човек, който извърши такова насилие срещу собствения си народ, да запази легитимността си, за да управлява", каза Кери.

Не може повече един човек да държи като заложник цялата държава и региона, заяви държавният секретар на САЩ и добави, че в правителството няма да има място и за "терористи" от бунтовническите сили.

По думите му единствен вариант на изход от сирийската криза е постигане чрез консенсус на споразумение за преходно правителство на преговорите в Швейцария.

Лавров призова участниците в "Женева-2" да помогнат правителството в Сирия и опозицията да обединят усилия в борбата срещу тероризма.

Заплахата Сирия да се превърне в огнище на международен тероризъм е станала крайно сериозен проблем. Екстремисти от цял свят, събрали се там, сеят хаос, рушат културните и демографските структури, формирани векове наред, създават абсолютно чужда за Сирия атмосфера на нетърпимост, каза Лавров.

Той поиска още в междусирийските преговори в Монтрьо да бъде включена патриотичната опозиция, действаща в пределите на Сирия, както и Иран.

Иран не е представен на форума. Поканата, отправена от Бан, бе отменена в последния момент в понеделник, след като сирийската опозиция заплаши да бойкотира разговорите, тъй като Иран споделя позицията, че Асад не бива да губи властта.

Според иранския президент Хасан Рохани поради тази причина конференцията едва ли ще стигне до успех. "Поради отсъствието на влиятелни играчи на срещата, аз се съмнявам в успеха на Женева-2 в борбата срещу тероризма...и способността й да разреши сирийската криза", каза той.

"Срещата Женева-2 вече се провали, преди да е започнала", каза Рохани пред иранска агенция, но добави, че би бил доволен, като преговорите помогнат за постигането на мир.

mediapool.bg