Кламер БГ - Новини: Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият Григорий са кандидати за Неврокопски митрополит

Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият Григорий са кандидати за Неврокопски митрополит

България

|
Нед, 12 Ян 2014г. 14:32ч.
Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият Григорий са кандидати за Неврокопски митрополит

Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий са двамата кандидати измежду които идната седмица Светият синод ще избере новия неврокопски митрополит на мястото на починалия на 16 ноември миналата година дядо Натанаил.

Това реши провелия се в неделя в митрополитския дом в Гоце Делчев епархийски избор в Неврокопската епархия.

Мелнишкият епископ Серафим в момента е игумен на Роженския манастир, и Браницкият епископ Григорий - игумен на Троянския манастир.

Наместникът на овдовялата след кончината на Неврокопския митрополит Натанаил епархия - Видинският митрополит Дометиан, обяви резултатите от избора най-напред пред журналисти, а след това и на градския площад, където се бе събрало хилядно множество миряни.

Двамата кандидати от листата на десетимата епископи, одобрена от Светия синод, са били избрани на първия тур. За Мелнишкия епископ Серафим са дали своя вот всичките 30 епархийски избиратели от петте духовни околии на епархията, съобщи дядо Дометиан. За Браницкия епископ Григорий гласовете са 28.

Следващата неделя, съгласно устава на Българската православна църква, Светият синод ще осъществи каноничния избор и ще обяви единия от двамата за наследник на дядо Натанаил.

Множеството посрещна с ръкопляскания и възгласи "Достойни" новината за избора на двамата кандидати за предводител на Неврокопската епархия.

В избора днес имаха право да участват 30 епархийски избиратели - по шест /трима духовници и трима миряни/ от всяка от петте духовни околии на Неврокопската епархия. Те трябваше да посочат при тайно гласуване по две имена от одобрената на 22 декември от Св. Синод листа с десет достоизбираеми епископи.

Това са Крупнишкият епископ Инокентий, Месемврийският епископ Иаков, Тивериополският епископ Тихон, Стобийският епископ Наум, Величкият епископ Сионий, Драговитийският епископ Даниил, Траянополският епископ Киприан, Браницкият епископ Григорий, Главиницкият епископ Йоан, Мелнишкият епископ Серафим. От листата бяха извадени Агатоникийският епископ Борис и Проватският епископ Игнатий.

Още докато изборът продължаваше изборът, стотици миряни се бяха събрали на площада пред митрополитския дом със запалени свещи, предава БТА. Звучаха и църковни песнопения и молитви. Миряни бяха издигнали и плакати, с настояване за честни избори и избиране на достоен приемник на дядо Натанаил. Епископът не трябва да е пияница, побойник и алчен, трябва да е непорочен, трезвен, целомъдрен, да бъде украса със своите добродетели за епархията, да бъде с монашески и здрав морал - можеше да се прочете на плакатите.

Преди началото на избора тази сутрин в катедралния храм "Св.Св.Кирил и Методий" бе отслужена богествета света литургия от Видинския митрополит Дометиян. Всички, които искаха да внесат по един или друг начин някакво разномислие в днешния ден на избори, нека Бог да ги поправи, да ги вразумява, за да вървим заедно по пътя на истината за служение на църквата и на Отечеството наше, заяви митрополит Дометиан.

mediapool.bg