Кламер БГ - Новини: Мая Манолова видя в скандала с "Атака" поне две гледни точки

Мая Манолова видя в скандала с "Атака" поне две гледни точки

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 13:01ч.
Мая Манолова видя в скандала с "Атака" поне две гледни точки

Два дни след като Волен Сидеров нападна френския културен аташе и удари полицай и изстъпленията му бяха последвани от втора част, в която заплаши главния прокурор, прокле журналистите и пожела да си покаже фалоса, от ГЕРБ за пореден път настояха за реакция от БСП и ДПС, които обаче продължават да си мълчат.

Отсъствието на официална позиция от двете партии бе компенсирано с лични становища на водещи депутати от БСП като зам.-председателя на парламента Мая Манолова и говорителя на партията Антон Кутев, които изразиха персоналното си несъгласие с поведението на Сидеров.

Движението за права и свободи не само че отказва официална реакция, но от такава се въздържат и негови представители. Мълчанието на ДПС изглежда още по-подозрително на фона на бурните му възражения и декларации спрямо различни прояви на националистите в предишни години. От началото на сегашното управление, обаче, когато "експертно-политическото" правителство на БСП и ДПС зависи от гласовете на "Атака", движението предпочита да си мълчи.

В сряда следобед депутатът от Коалиция за България Антон Кутев изрази задоволство от бързите действия на прокуратурата след скандала с Волен Сидеров на варненското летище.

"Радвам се, че прокуратурата действа толкова бързо. Надявам се, че и в други случаи ще го прави така достатъчно бързо”, отбеляза още Кутев и заяви, че "законът важи за всички".

"Каквото за Бисеров, такова за Сидеров, такова за Цветанов, такова и за Станишев и Кутев. Не може да има чадър над никого и няма да има”, заяви той след като главният прокурор поиска депутатския имунитет на лидера на "Атака" заради непристойно поведение и физическо посегателство срещу гражданин и полицай.

Сидеров вече заяви, че целия скандал бил "провокация" и няма основания да си дава имунитета. Което означава, че той едва ли ще го сдаде доброволно и ще се наложи решението бъде взето от останалите партии в НС.

Източници от БСП заявиха неофициално пред Mediapool, че ще гласуват искането на главния прокурор Сотир Цацаров.

Официално обаче социалистите засега се въздържат да обявят това.

"Нека да дадем и време, за да може Сидеров сам да изтегли имунитета си", апелира Антон Кутев.

Той не се ангажира как ще гласува групата на БСП, защото депутатите трябвало да се запознаят с внесените от прокуратурата материали в обем от 60 страници.

"Едва след това можем да кажем как стоят нещата. Нямаме право да не се запознаем с материала", подчерта той и добави, че все още не знае какво пише в тях. "Не само аз, а всички депутати трябва да се запознаят с него подробно. Все пак това е решение, което трябва да се взима от НС в разумни срокове”, каза Кутев и допълни, че решението на депутатите трябва да бъде достатъчно обосновано.

Той и съпартийците му нямаха такива колебания и не правеха подобни уговорки при искането на имунитета на други народни представители, като бившия вътрешен министър от ГЕРБ Цветан Цветанов, например.

Антон Кутев не изрази и категорично мнение дали Волен Сидеров трябва да продължи да оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията, като обясни липсата си на позицията отново с прокуратурата и материалите, които е събрала. "В момента всяко бързо действие няма да доведе до добри резултати", предупреди депутатът.

В коментар за последния скандал със Сидеров в самолета за Варна, Мая Манолова заяви в сряда сутринта пред Нова телевизия, че не приема "такова арогантно поведение" и то "няма как да бъде толерирано". Тя също бе много предпазлива по въпроса ще подкрепят ли снемането на имунитета на Сидеров.

”Има правила, които всеки български гражданин трябва да спазва. Едва ли някой се съмнява, че главният прокурор Сотир Цацаров ще се отнесе сериозно към случая с Волен Сидеров – той вече поиска имунитета на няколко депутати от различни партии. Има две версии за случилото се, нека видим какво е станало и нека прокуратурата си свърши работата”, заяви Мая Манолова.

В същото време обясни, че не е необходимо създаването на специална анкетна комисия, която да разследва лидера на "Атака", а било възможно с него да се заеме етичната комисия.

Запитана за искането на ГЕРБ за оставката на Сидеров като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, Манолова отговори, че въпросът с искането на оставката на всеки депутат може да се постави по всяко време и самата тя е била обект на такова искане.

"Управлението на държавата се крепи върху волята на българските граждани", каза тя в отговор на въпрос дали управлението на държавата се крепи върху пръста на един човек.

"Сидеров може да говори каквото реши от трибуната, а оценката я пишат хората. На избори ще се види какво е спечелила ГЕРБ с бойкота на парламента и какво сме спечелили ние", каза депутатът от БСП.

Както обикновено, депутатът от левицата Георги Кадиев бе на по-особено мнение от това на мнозинството в парламентарната си група. "Правителството не може да се крепи на своеволията на Волен Сидеров, той няма индулгенция да прави каквото си иска, заради това, че той е 121-вия глас в НС", заяви Кадиев пред Дарик радио и настоя парламентът без бавене да снеме имунитета на лидера на "Атака".

Преди това Мая Манолова отново отрече управляващите да се ползват с подкрепата на "Атака" и допълни, че "играта с кворума е недостойна за отговорни политици".

Нито Кутев, нито Манолова обаче изразиха позиция по исканата от ГЕРБ оставка на Сидеров от антикорупционната комисия в НС.

Пред журналисти депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова за пореден път настоя за оттеглянето на Сидеров от този пост и призова за подкрепа на останалите партии.

По думите й със скандала Сидеров е затвърдил ролята си на "фикуса на парламента“. Лидерът на "Атака" сам се нарече "стайно цвете" в първите заседания на този парламент, когато стана явно, че от присъствието на депутатите му зависят кворумът и заседанията на Народното събрание.

"Редно е всички политически лидери да заемат позиция. За нас поредното доказателство за уйдурмата в парламента е 24-часовото мълчание", каза Атанасова. Тя припомни, че досега лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, не са коментирали скандалното поведение на Сидеров, а председателят на парламента Михаил Миков е казал само, че компетентните органи трябва да се произнесат и че всички са равни пред закона.

Атанасова допълни, че според парламентарния правилник за отстраняването на Сидеров от председателския пост в комисията е нужно искане, внесено с подписите на повече от половината й членове. ГЕРБ има трима представители и настоява за реакция на останалите членове на комисията.

mediapool.bg