Кламер БГ - Новини: МВР чака 10 дни определението на съда за издирването на Бисеров

МВР чака 10 дни определението на съда за издирването на Бисеров

България

|
Съб, 28 Дек 2013г. 10:45ч.
МВР чака 10 дни определението на съда за издирването на Бисеров

Определението на Софийския градски съд (СГС), с което бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров бе обявен за национално издирване на 17 декември, е пътувало до МВР в продължение на цели 10 дни.

Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров пред в. "Стандарт", който коментира, че "на 27 декември е постъпило постановление за установяване на адреса и местонахождението на г-н Бисеров с цел връчването на призовка за явяване по наказателно дело".

Както Mediapool вече писа, причината за забавянето бе, че въпреки доста краткото разстояние от Съдебната палата в София до сградата на МВР на ул "Шести септември" определението на СГС бе пратено по пощата и, очевидно, заради празниците препращането му е отнело повече от обичайното време.

"Разпращането на снимките бе наредено, след като вчера сутринта дългоочакваната призовка от Софийски градски съд пристигна в министерството", казва още Лазаров, уточнявайки, че фотографии на Бисеров са били разлепени във всички полицейски управления в страната.

Бившият депутат, който е обвиняем за пране на пари и невярна имуществена декларация, бе обявен за издирване, след като за пореден път не се отзова на призовката на СГС да даде показания по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Оказа се, че на единия си известен на съда адрес Бисеров не се е появявал от 20-ина дни, а на другия се помещавала чешката резиденция.

На предишното заседание по делото "Енимехмедов" в края на ноември бившият политик бе глобен с 500 лева, тъй като не бе представил уважителна причина за отсъствието си. Освен това СГС постанови принудителното му довеждане. На 17 декември магистратите отмениха глобата на Бисеров, тъй като междувременно той бе изпратил до съда такава молба, придружена с обяснението, че не се е явил в съдебната зала, защото е бил в болница.

По делото си за пране на пари той е обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков, като и двамата са с гаранции по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро.

Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини". Според първоначалната информация от прокуратурата повод за разследването са станали три парични превода от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам – към офшорни дружества.