Кламер БГ - Новини: Лютви Местан отхвърли идеята за коалиционно споразумение, кабинетът бил експертен

Лютви Местан отхвърли идеята за коалиционно споразумение, кабинетът бил експертен

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 09:40ч.
Лютви Местан отхвърли идеята за коалиционно споразумение, кабинетът бил експертен

Ден след като лидерът на БСП Сергей Станишев отхвърли тезата за коалиционно споразумение между левицата и ДПС, и председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан също обясни, че такова не е необходимо.

Пред бТВ Местан коментира още, че при съставянето на правителството е имало съзнателно въздържане от коалиционно споразумение, защото то е щяло да влезе в противоречие с основната характеристика на кабинета, че той по своята същност е експертно-политически, а не политико-експертен. "Акцентът пада върху експертното начало", подчерта лидерът на ДПС.

Щяха да ни обвинят, че парцелираме властта, че възстановяваме формулата 3-5-8 на Тройната коалиция под формата 9-4, илюстрира той като посочи, че такова споразумение пък би разрешило в аванс казуси като този за различните мнения на ДПС и БСП по въпроса с облагането на доходите.

Темата за договор за управление между двете партии бе повдигната преди дни от евродепутата от левицата Ивайло Калфин, който каза, че без коалиционно споразумение между управляващите партньори се създава усещане за липса на прозрачност и се стига дори до явна липса на разбирателство по основните политики.

Социалният министър от ДПС Хасан Адемов пък се съгласи, че "коалиционното споразумение е един от добрите, един от европейските инструменти, за да има по-голяма прозрачност и по-голяма предвидимост при вземането на управленски решения”. Според него такъв документ е трябвало да се подпише още преди да се състави правителството, за да не се стига до сътресения.

Въпреки тези мнения, дочуващите се от представители на управляващите партии, двамата лидери – Станишев и Местан категорично отхвърлиха такава възможност. Аргументите и на двамата стигнаха и до факта, че в кабинета „Орешарски“ нямало партийни министри. След като Станишев обясни, че дори партийните номинации са общи, във вторник Местан заяви, че казвал „на шега, че всички министри в кабинета са ДПС“.

В същото време ропотът в БСП срещу сегашното "програмно" управление не спира.

"Прекалено много власт се дава на ДПС, това се прави непропорционално спрямо техния електорат. Тази власт им се дава от другаря Сергей Станишев и него трябва да го попитате го прави. Вътре в БСП се надига вълна на недоволство. Има много областни структури, които не могат да назначат един горски", заяви депутатът от БСП Страхил Ангелов в понеделник в сутрешния блок на бТВ.

Според него има диспропорция във властта и поради тази причина решенията не се вземат в кулоарите на НС, а на срещи. Страхил Ангелов е категорично "за“ коалиционното споразумение между управляващите.

Тезата на депутата също бе коментирана от лидера на ДПС във вторник, но лаконично. „Бих искал да чуя един аргумент, който да подкрепи тезата за прекомерната власт на ДПС“, заяви Местан.

mediapool.bg