Кламер БГ - Новини: Литва има "твърдото" намерение да приеме еврото от 2015 г.

Литва има "твърдото" намерение да приеме еврото от 2015 г.

Европа

|
Вт, 07 Ян 2014г. 14:11ч.
Литва има "твърдото" намерение да приеме еврото от 2015 г.

Литва е "обречена" да приеме от 2015 г. еврото, каквито са плановете на правителството, защото неприемането на общоевропейската валута ще постави под въпрос привлекателността на страната за сериозните чужди инвеститори. Това каза във вторник литовският министър на финансите Римантас Шаджюс, цитиран от информационните агенции.

"Ако останем единствената балтийска страна, която не е приела еврото, ние ще се поставим в крайно неизгодни икономически позиции", каза той. Съседната Латвия прие еврото на 1 януари тази година, а Естония е член на еврозоната от 2011 г.

"Инвеститорите неизбежно биха отчели допълнителните рискове, свързани с това, че в Литва в обръщение е национална валута, а не общоевропейската, и биха преоценили струва ли си да се правят капиталовложения", отбеляза финансовият министър.

Той оценява като високи шансовете на Литва да реализира стратегическия си план и от 2015 г. да приеме еврото. "В момента ние вървим твърдо по пътя на присъединяването в набелязания срок", каза още министърът.

Това мнение се поддържа и от експертите. Вероятността Литва да изкара 2014 г. в пълно съответствие с Маастрихтските критерии, изискване, поставяно към кандидатите за влизане в еврозоната, и да посрещне 2015 г. с първите евро в портмонетата на гражданите - се оценява от тях на 93.5%.

mediapool.bg