Кламер БГ - Новини: Левоцентристки лидер стана премиер на Чехия

Левоцентристки лидер стана премиер на Чехия

Европа

|
Пет, 17 Ян 2014г. 17:29ч.
Левоцентристки лидер стана премиер на Чехия

Президентът на Чехия Милош Земан назначи лидера на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) Бохуслав Соботка за премиер, предаде Ройтерс в петък.

42-годишният Соботка заема поста близо три месеца след като неговата ЧСДП спечели с малка преднина предсрочни избори, както и две седмици след като състави коалиция с две центристки партии.

Бившият финансов министър сега трябва да убеди дългогодишния си противник Земан да одобри неговия списък с министри, преди да поеме властта от служебното правителство, управляващо страната от юли.

Президентът разкритикува някои от кандидатите, но миналата седмица заяви в интервю за Ройтерс, че очаквал кабинетът да бъде назначен до края на януари.

Соботка има за цел да подкрепи икономиката, като облекчи мерките за икономии на бившия десноцентристки кабинет, който падна от власт през юни.

Новият премиер иска да увеличи пенсиите, тъй като се е затвърдил процес на икономическо възстановяване след рецесията от 2012-2013 г. Предишният десноцентристки кабинет искаше да премахне изобщо дефицита.

Соботка е за присъединяване към фискалния пакт за бюджетната политика, който бе приет от всички правителства в ЕС, освен от последния чешки кабинет и Великобритания.

Новият премиер се изказа и за влизане в еврозоната около 2020 г., макар и коалицията засега да не възнамерява да задава някакъв обвързващ срок за това, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

mediapool.bg