Кламер БГ - Новини: Лавров и Кери призоваха за спиране на огъня в Сирия

Лавров и Кери призоваха за спиране на огъня в Сирия

Свят

|
Пон, 13 Ян 2014г. 16:33ч.
Лавров и Кери призоваха за спиране на огъня в Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров призоваха за частично прекратяване на огъня в Сирия преди конференцията за мир за Сирия, която ще се състои в Женева на 22 януари, съобщи Франс прес.

Двамата дипломати заедно със специалния пратеник за Сирия на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими обсъдиха обстановката в Сирия на тристранна среща в Париж. Те са обсъдили възможността да се опитат да насърчат враждуващите в Сирия сили да се съгласят на прекратяване на огъня в някои части на близкоизточната страна, включително и Алепо.

Тримата дипломати са разговаряли и за готовността на сирийския президент Башар Асад да се съгласи да бъдат отворени коридори за достъп на хуманитарна помощ, допълва Ройтерс.

В края на тристранната среща Сергей Лавров подчерта, че в конференцията за Сирия трябва да участват Иран и Саудитска Арабия, предаде ИТАР-ТАСС. Ето защо към двете страни е била отправена покана за участие.

Преди конференцията за Сирия Лавров упрекна сирийските бунтовници, че пречат на доставката на хуманитарни помощи са сирийците, предаде ИТАР-ТАСС.

mediapool.bg