Кламер БГ - Новини: К.д.п. Огнян Радев: Има ли Троянски кон в кампанията за кап. Собаджиев?
Морски вести

К.д.п. Огнян Радев: Има ли Троянски кон в кампанията за кап. Собаджиев?

Морски вести

|
Ср, 22 Ян 2014г. 16:49ч.
К.д.п. Огнян Радев: Има ли Троянски кон в кампанията за кап. Собаджиев?

zatvor-panama

Има ли измамени дарители в кампанията за к.д.п. Собаджиев? Този въпрос задава в писмо до редакцията на Maritime.bg к.д.п. Огнян Радев. От задържането на българския капитан в Панама, к.д.п. Радев е един от най-активните участници в процеса по освобождаването му.

Преди повече от месец с групата, която организира и ръководи кампанията за подкрепа на к.д.п. Собаджиев, се свързва жена, която се представя за Магда Лиазе.

К.д.п. Огнян Радев

К.д.п. Огнян Радев

Разказва к.д.п. Огнян Радев:
Дамата се внедри месец преди делото в групата за подкрепа, успявайки да убеди няколко човека, включително и самия капитан, че е бизнесдама, с много сериозен бизнес в Турция и, че има желание да финансира пътуването на капитан Фредерик ван Вайнен до Панама, както и изобщо да помогне финансово, ако е необходимо и за самото дело. Малко след това, обаче Лиазе заявява, че има желание да финансира и пътуването на кап. Димитров и кап. Маджаров, които също да подкрепят своя колега на делото в съда в Панама. Междувременно, друг близък на Собаджиев, решава със свои средства да финансира и пътуването на Лора Собаджиева – дъщеря на капитана. “Бизнесдамата” дни наред измисля различни версии относно своето финансиране, което започва да буди съмнение – версиите й варират от:

”България еър плати билетите”, през

“Аз плащам билетите”, до “мои анонимни богати приятели

ще осигурят билетите”.

Лека полека, разбрахме, че госпожата е започнала да събира пари от името на БАМК, използвайки дадени й оттам писма, с цел популяризиране на кампанията, по времето когато се е представила за велика бизнесдама и хората са й повярвали.

Колко е събрала, е трудно да кажем, защото е невъзможно да направим такова разследване и е цяло чудо, че след като усети нашите съмнения, все пак купи билет за г-н Вайнен (напомням, с пари събрани от името на БАМК и от морски фирми познаващи капитан Собаджиев и помагали досега), както и купи билет на Ивайло Цонев, представен от нея за неин сътрудник, а според нас – също жертва на нейните измами.

Билетът за Лора, бе закупен с парите дадени от приятел на Собаджиев, а относно хотелите и цялостната издръжка, г-жа “Лиазе” гръмко декларира, че ще ги поеме тя, за което уведоми дори г-жа Кристалина Георгиева, министри, депутати и кого ли още не.

Финансирането трябвало да стане със “специалната” кредитна карта Maestro и с друга също явно така “специална” VISA,

с които е трябвало г-н Цонев да плаща на място. Пиша в кавички за картите с изумление от потресаващата идея на Магда Лиазе да пожелае на Лора приятен път със специално неосигурена за предназначението си (плащане на разходи) кредитна карта.

И представете си стреса, но не този стрес на пътуващия човек, когато попадне в нова чужда страна. Представете си стреса на момичето – от три години невиждало баща си, заточен без присъда в тази страна, в която без причина могат да вкарат човек в затвора за 5 минути, да установи там “благодетелния” жест на новоприсъединилата се към кампанията за спасението му помощница, която е дала карта без дори 1 долар.

Така Лора, високоуважаваният капитан и Ивайло Цонев (когото не познаваме и сигурно е добър човек, ако не беше връзката му с госпожата) се оказват на края на света без абсолютно никакво обезпечение. Невероятната история може би е интересна, стига да не беше истинска и преживяна с ужасен стрес и от потърпевшите, и от варненската група за подкрепа, която реагира светкавично за справяне с нелепото положение.

Коя е Магда?
”Не искам да откривам Америка, нито пък вие, но в света, в който живеем, пълен с мошеници, изнудвачи и крадци на самоличност, мисля, че всеки, който предприема някакви взаимоотношения с човек, когото не познава, трябва поне да влезе в Google за кратка справка от 5 минути. За този, който започва делови отношения с някого, когото не познава, особено ако това е свързано с кампания за спасяване живота на човек, мисля, че горното е задължително”, пише к.д.п. Огнян Радев. Той уточнява, че лице на име Магда Лиазе не съществува, а според проучването, което прави – дамата, събирала пари от множество морски фирми, се казва Магдалина Божидарова Илкова.

”И ето, нека сега да направим въпросното упражнение заедно. Само че не с измислени имена, а с истинските имена и да напишем в Google.bg името Магдалина Божидарова Илкова. Както виждате, резултатите са 19”, уточнява капитанът. В писмото си той описва редица документи от Варненски окръжен съд, в които Магдалина Илкова била призовавана по образувани срещу нея и фирмите й дела. Капитанът цитира и публикации във варненската преса от преди няколко години, когато Илкова “организира” благотворителен концерт, превърнал се във фиаско. Целият списък с разкритията на к.д.п. Огнян Радев, можете да свалите тук.

Цонев: Отношенията ни са никакви
Пред Maritime.bg Ивайло Цонев, който бе изпратен с дъщерята на капитана в Панама заяви, че се е запознал с Магдалина Илкова през м. септември м.г. Той отрече да е бил неин служител или сътрудник. Младият полиглот подчерта, че е бил съмишленик в кампанията. Цонев не пожела да опише отношенията си с Илкова преди заминаването, но добави, че в момента те са „никакви”. „Предпочитам да не отговарям”, заяви Цонев в отговор на въпрос на Maritime.bg дали под някаква форма е бил подведен през времето, в което е бил въвлечен в кампанията от Илкова.

Магдалина Илкова: Обърнете се към БАМК
Магдалина Илкова буквално избухна в телефонен разговор с наш репортер, след като бе запитана защо се е представяла за Магда Лиазе. На този въпрос тя отговаряше с въпроси, но успя да уточни, че “Лиазе” не е псевдоним. Тя не пожела да даде конкретен отговор колко пари е събрала за кампанията. „Отчитането не е завършило още, обърнете се към капитан Димитров, почти всички документи са предадени на него”, изкрещя в слушалката Илкова. Тя коментира, че предполага, че т.нар. отчитане ще завърши до ден два, заявявайки, че се съобразява със „свободното време на асоциацията”. След повторен въпрос за точната събрана сума пари от нея, Илкова затвори телефона.

svetlozar-sobadzhievЛора Собаджиева: Признавам, че в началото Илкова ме убеди, че намеренията й са благородни
“Представи се като Магда Лиазе, което в последствие разбрах, че не е истинското й име, но не от нея. При първоначалната ни среща, тя обясни, че е бизнесдама с бизнес в Истанбул и, че разполага със сериозни финансови средства и желае да финансира пътуването на експерта по делото на баща ми в Панама.

Убеди ме, признавам, че има благородното желание да помогне наистина и след като разбра, че моят билет до Панама ще бъде платен от мой близък, тя заяви, че с нейни средства ще заплати разходите по престоя ми там – хотел, храна, както и разходите на кап. Ван Вайнен и на преводача, когото тя представи като неин сътрудник и праща в Панама по нейно желание и с нейни средства. На по-късен етап разбрах, че дамата не използва нейни пари, а събира такива от различни фирми и частни лица”, обясни пред Maritime.bg Лора Собаджиев – дъщеря на капитана.

“Представете си какво

изживях, когато в хотела в Панама, се оказа, че картата, която е дала на преводача за да плаща,

бе категорично отхвърлена. В последствие се установи, че в картата няма пари”, коментира още тя.

След това Собаджиева се обадила на приятелите на баща й и от дарителската сметка на БАМК й били изпратени в Панама 1600 долара. С тези пари и с допълнителни лични средства, тя плаща сметката за хотела в Панама и другите разходи за групата. Хотелът в Амстердам, където групата има престой до полета за България, е бил заплатен от к.д.п. Огнян Радев, след като разбира за ситуацията.

Само този факт според мен е достатъчен да се разберат намеренията на въпросната госпожа“, допълни още Собаджиева.

Съмнявам, се че някой друг, освен самата нея знае точната сума.

Тя няколко пъти ме търси с искането аз да й се отчета. Категорично й отказах, защото тя на мен не ми е плащала нито билет, нито хотел, нито нищо. Предполагам, че иска това, за да използва направените от нас разходи, като нейна заслуга“, каза Лора в отговор на въпрос дали има информация за сумата, събрана от Магдалина Илкова. 

Припомняме, че в края на декември м.г. бе гледано делото на к.д.п. Собаджиев. Според присъствалите, процесът е преминал изключително добре и в полза на нашия капитан. Очаква се до няколко седмици съдът в Панама да се произнесе.

Всичко за сагата със задържането на к.д.п. Светлозар Собаджиев в Панама

Екип, Maritime.bg

Maritime.bg – Курс