Кламер БГ - Новини: Кюрдите в Сирия предадоха над 150 бойци на "Ислямска държава" на Ирак

Кюрдите в Сирия предадоха над 150 бойци на "Ислямска държава" на Ирак

Свят

|
Четв, 21 Фев 2019г. 16:28ч.
Кюрдите в Сирия предадоха над 150 бойци на "Ислямска държава" на Ирак

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) предадоха на Ирак над 150 иракски и чуждестранни бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Ройтерс.

Предаването е първото по силата на договорено споразумение. То предвижда да бъдат предадени 502 бойци, съобщиха двама представители на иракските власти.

Повечето от джихадистите са иракчани, заяви иракски полковник, пожелал да запази анонимност. Той уточни, че сред предадените има чужденци.

Кметът на иракския граничен град Ал Каим Ахмед ал Мухалауи каза, че освен бойците са били прехвърлени в Ирак и някои членове на техните семейства.

Новината за прехвърлянето идва в момент, в който СДС подготвят щурм на последния анклав на ИД в Източна Сирия. Очаква се оттам днес да бъдат евакуирани последните цивилни и това ще проправи пътя за операцията.

Около 800 чуждестранни бойци на ИД, в това число много иракчани, както и над 2000 членове на техните семейства, са държани в Сирия от СДС.

Асошиейтед прес отбелязва, че въпросните джихадисти са на "сигурно място" и ще бъдат разследвани. Предаването е станало през нощта.

mediapool.bg