Кламер БГ - Новини: Кървавите сблъсъци в Киев продължават

Кървавите сблъсъци в Киев продължават

Свят

|
Четв, 23 Ян 2014г. 07:58ч.
Кървавите сблъсъци в Киев продължават

Сблъсъците в украинската столица Киев продължават, а властите отказаха да приемат ултиматума на опозицията, която заплаши, че ако не бъдат свикани предсрочни избори, тя ще премине в настъпление.

Очаква се обаче по-късно в четвъртък лидерите на опозицията в Украйна Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок да продължат преговорите с властта в търсене на изход от политическата криза в страната.

Лидерът на опозиционната партия УДАР Кличко призова участниците в протестите и спецчастите на милицията "Беркут" до края на преговорите да спрат конфронтацията.

Центърът на Киев прилича на бойно поле, като протестиращите и полицаите са застанали едни срещу други, разделени от барикади от запалени автомобилни гуми. Почти всички магазини и заведения в околните улици са затворени.

Много от демонстрантите са със строителни или мотоциклетни каски. Чуват се експлозии от шумови гранати и на гранати със сълзотворен газ. Милицията възобнови използването на водни струи.

Протестиращите увеличиха с няколко метра височината на барикадите, които защитават основния протестен лагер на площад ”Независимост".

Представители на опозицията съобщиха за сблъсък между активисти и хора на спецслужби в болница на Бърза помощ, като протестиращите не разрешавали на силите на реда да отвеждат ранените в неизвестна посока. Вътрешното министерство пък съобщи, че в офисите на телевизия "Киев" са нахлули "участници в масовите безредици и са извършили погром".

Информацията за броя на загиналите от неделя насам е противоречива, като според неофициални източници жертвите са вече пет, четирима от които са загинали от огнестрелни рани, а един е паднал от високо.

По данни на милицията при сблъсъците са пострадали 218 представители на силите на реда, от които 99 са в болница с черепно-мозъчни травми, счупвания, изгаряния, прорезни рани и отравяне с неизвестни вещества.

Властите отхвърлиха ултиматума на опозицията

Украинската опозиция постави 24-часов ултиматум на президента Виктор Янукович да спре кръвопролитията и да свика предсрочни избори, като заплаши, че в противен случай ще премине в настъпление.

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", заяви лидерът на УДАР Виталий Кличко.

Премиерът Микола Азаров каза обаче, че властите са за конструктивен диалог с опозицията, но не приемат ултиматуми.

"Бих искал лидерите на опозицията, в частност господин Кличко, да не използват езика на ултиматумите", заяви Азаров.

На органите на реда в Украйна са дадени инструкции, предвиждащи минимално използване на сила и то само при агресивно настроените демонстранти, каза украинският премиер пред ББС и допълни, че милицията няма никакво отношение към смъртните случаи по време на протестите.

През ноември миналата година в последния момент Украйна се отказа от подписване на споразумението за асоцииране с Европейския съюз и направи рязък завой към Москва, като това предизвика най-масовите за последните девет години след Оранжевата революция улични протести в 46-милионната страна.

След решението на Киев да не подпише с ЕС, Москва възнагради украинския президент Виктор Янукович със спасителен кредитен пакет за милиарди долари, което допълнително разгневи украинската опозиция, а в отговор управляващите приеха драконовски закони, целящи да пресекат масовите протести.

"Янукович си играе с огъня, насилието може да разкъса страната"

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира, че президентът Янукович си играе с огъня и ескалацията на насилието в Украйна заплашва да разкъса страната.

Загиналите протестиращи са първият подобен случай в 23-годишната история на независима Украйна, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Убийствата на демонстранти и ожесточените битки в центъра на Киев са доказателство за провалената политика на украинския президент и за нежеланието му - от повече от два месеца - да отговори на мирните масови протести със започване на диалог с една опозиция, която доскоро не използваше насилие, пише изданието.

Сега стана ясно, че г-н Янукович е застанал на страната на хардлайнерите, който го тикат към изолация от Запада и към установяване на тирания, зависима от Русия, отбелязва вестникът, който прогнозира влошаване на обстановката през следващите дни и месеци, повече кръв и повече репресии.

Френският вестник "Фигаро" отбелязва, че ЕС и Вашингтон заплашват със санкции" украинските власти, а Москва критикува "чуждестранната намеса" във вътрешните работи на Украйна и заявява, че "екстремистката" опозиция нарушава конституцията на страната.

mediapool.bg