Кламер БГ - Новини: Кристалина Георгиева: ЕС увеличава помощта за Сирия, но тя не стига до нуждаещи се

Кристалина Георгиева: ЕС увеличава помощта за Сирия, но тя не стига до нуждаещи се

Свят

|
Вт, 14 Ян 2014г. 14:55ч.
Кристалина Георгиева: ЕС увеличава помощта за Сирия, но тя не стига до нуждаещи се

Европейският съюз обяви, че ще увеличи с още 165 милиона евро хуманитарната си помощ за жертвите на сирийския конфликт, но се безпокои, че достъпът до опустошените от войната зони остава блокиран от режима в Дамаск и някои джихадистки групировки, предаде Франс прес. Новината бе огласена в навечерието на втората конференция на дарителите, организирана от ООН в Кувейт.

"Установяваме, че хуманитарната обстановка непрестанно се влошава. Няма никакво подобрение нито за сирийците в страната, нито за бежанците в съседните държави", заяви европейският комисар, отговарящ за хуманитарната помощ, Кристалина Георгиева. За справяне със ситуацията Георгиева призова световната общност да последва примера на ЕС - основен дарител на средства за Сирия с отпуснати над два милиарда евро от началото на конфликта.

На конференцията в Кувейт страните от ЕС ще проявят щедрост и като отделни държави, уточни Георгиева. Еврокомисарката отбеляза, че строгите санкции, наложени от ЕС срещу Дамаск от 2011 г. насам, наскоро са били смекчени, най-вече, за да се даде възможност за внос на лекарства. Направени са били промени, свързани със замразяването на банковите операции, за да се облекчи купуването на храни.

Международната общност, включително главните поддръжници на Дамаск - Русия и Иран, трябва да бъдат единни, за да окажат натиск върху страните в конфликта да осигурят достъп до опустошените райони, най-вече този край Алепо. При боевете между бунтовници и джихадисти в последните седмици сме свидетели на раздробяване на сирийските групировки, което допълнително усложнява предоставянето на помощи, тъй като на моменти изобщо не се знае с кого да преговаряме, изтъкна Георгиева.

Някои ислямистки групировки особено решително блокират достъпа, като нападат хуманитарни работници или пречат на кампаниите за ваксинация срещу детски паралич, допълни Георгиева.

За да улесни преговорите с режима за гарантиране на доставките на хуманитарна помощ, ЕС планира скоро да изпрати двама или трима дипломати, сред които експерт от европейската служба за хуманитарна помощ (ECHO), в представителството си в Дамаск. За разлика от посолствата на повечето европейски страни, тя никога не е била затваряна, но работи без чуждестранния си персонал, посочва АФП.

ООН наскоро обяви, че през 2014 г. ще са необходими около 2,3 милиарда долара, за да се помогне на 9,3 милиона души в Сирия, и 4,2 милиарда долара за подпомагане на над 4 милиона сирийски бежанци в чужбина.

Според Кристалина Георгиева страните от ЕС са дали подслон на около 60 000 сирийци от избухването на конфликта. "Повечето бежанци обаче, не искат да отидат да живеят толкова далече, защото се надяват да се върнат у дома", каза тя.

mediapool.bg