Кламер БГ - Новини: Кризата в битовата престъпност била овладяна според МВР

Кризата в битовата престъпност била овладяна според МВР

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 14:10ч.
Кризата в битовата престъпност била овладяна според МВР

Все още има криза в битовата престъпност, но тя била овладяна, тъй като през миналата година са регистрирани 1.5% по-малко кражби по домовете в сравнение с 2012 г., по думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред бТВ в неделя. Намалението на случаите е малка крачка, но и знак, че кризата е овладяна, посочи той.

В същото време главсекът на силовото ведомство призна, че две трети от битовите престъпления остават неразкрити и хората все по-рядко подават сигнали за кражбите в домовете им. Лазаров обаче побърза да обяви, че през 2013 г. е регистрирано увеличение на задържаните количества наркотици, цигари, спаднала е контрабандата и е овладяван бежанският поток.

Като основен проблем за кражбите по домовете Лазаров посочи, че все още се разчита на униформените да противодействат, вместо да се разчита на техниката. Според него в големите градове, магистрали и пътища трябва да има системи за видеонаблюдение, което ще позволи повече полицейски служители да обикалят малките села, където хората масово страдат от кражби дори на елементарни неща.

Правилният подход е единодействие между МВР и населението, смята главният секретар на МВР. "Проблемът е системен, не може да се реши с магическа пръчка, но не се чувстваме безсилни", заяви той.

Лазаров отрече съсредоточаването на огромен брой полицаи и други служби на МВР около сградата на парламента, заради протестите, да е предизвикало бум на престъпността в другите части на столицата.

Лазаров обаче се похвали В отговор на въпрос той каза, че дори МВР да иска да подслушва незаконно, това няма как да стане, защото министерството няма технически средства, защото това се прави от друга служба, която е извън МВР. "Политическото ръководство няма контрол върху подслушването", поясни Лазаров.

На въпрос дали когато сдаде властта, няма да изскочи информация, че и сегашното ръководство на МВР е извършвало нерегламентирано подслушване, Лазаров отвърна, че МВР няма техническа възможност да извършва подслушване. той припомни, че агенцията, която се занимава с това – СДОТО, беше извадена от ведомството.

Главсекът не се съгласи с твърденията, че е бил показен арестът на Бисер Миланов-Петното, който е лидер на Национално движение "Свобода” и активен участник в демонстрациите в подкрепа на кабинета "Орешарски". Лазаров обясни, че Миланов е криминално проявен, лежал е в затвора и срещу него бил подаден сигнал, че е отправял заплахи за живота. В същото време Миланов бе чест гост в Министерския съвет при срещите на премиера Пламен Орешарски с неправителствени организации, но главният секретар на БВР отказа да коментира тези срещи.

mediapool.bg