Кламер БГ - Новини: Крайнодесни партии в Източна Европа яхват вълната на омраза към ромите

Крайнодесни партии в Източна Европа яхват вълната на омраза към ромите

Европа

|
Пон, 06 Ян 2014г. 15:47ч.
Крайнодесни партии в Източна Европа яхват вълната на омраза към ромите

Недоволните от икономическата криза избиратели в Източна Европа желаят да дадат шанс на екстремисти. Жителите на едно словашко село избраха за местен управник човек, който нарича ромите "паразити" и се възхищава от предвоенен лидер, сътрудничил с нацистите.

Подобна тенденция има из района в страни като България, където националистическата партия "Атака", представена в парламента, носи свастики на своите фланелки и отдава нацистки поздрави на митингите си.

В словашкото село Балог, разположено в подножието на планина, жителите изляха гнева си, избирайки за областен управител крайнодесния Мариан Котлеба. Така те изразиха своето недоволство от безработицата и пренебрежение към основните партии, а също и дълбоко вкоренената си враждебност към циганите.

Тези фактори градят подкрепата за политиците екстремисти в Словакия и на други места из Централна Европа.

Но мнозина останаха шокирани, когато дошлият отникъде Котлеба спечели 77 на сто от гласовете в Балог, на 160 мили (260 км) североизточно от столицата Братислава. В целия Банскобистрицки окръг (край) той спечели 55 процента - достатъчно, за да бъде избран за окръжен управител и допълнително да подчертае, че някои европейски избиратели, недоволни от икономическата криза, желаят да дадат шанс на екстремисти.

Националистическите настроения все по-силно се насочват към словашките роми - малцинство от 400 хиляди в 5.4-милионната Словакия, - които живеят в периферията на обществото и са измъчвани от мизерия, ниско образование и ограничени перспективи за работа.

В разширения Европейски съюз с отворени граници бедните райони бяха напускани на вълни, вкл. от част от десетте милиона роми в Европа. Те отидоха в страни като Канада и Великобритания, където имиграцията отново стана остър проблем.

Мариан Котлеба се кандидатира с платформа, която иронизира "циганите паразити". Някои роми, чиито предци през Средновековието са дошли в Централна Европа от Индия, възприемат "циганин" като обидна дума.

Преди време Котлеба оглавяваше партия, която бе разпусната заради разпространяването на расистка омраза. Трийсет и шест годишният сега Котлеба организираше маршове в полувоенни униформи и възхваляваше Йозеф Тисо - президент на пронацистката словашка държава по време на войната.

В агитационните материали на неговата партия се говореше за "недоволните села и градове, страдащи от престъпленията и терора на цигански екстремисти".

"Гласувахме за него от отчаяние", казва Мартина Строрцова, собственик на кръчма в Чиерни Балог.

По обяд в кръчмата в центъра на селото има само двама посетители и Строрцова казва, че бизнесът върви зле.

Хората, които работят в местната стоманолеярна, носят у дома само 430 евро месечно. Населението на Чиерни Балог е 5000 души, от които около 700 са без работа през зимата, казва социалният работник Любомира Панчикова.

"Проблемът е безработицата, не е само сред ромите, а изобщо. Младите хора бягат - мъже и жени в най-продуктивните си години", добавя тя.

По официални данни равнището на безработицата в региона е 18.1 на сто, а в някои негови части надхвърля 30 процента. Това е регионът с втори най-лош показател за страната, в която средната безработица възлиза на 13.7 на сто.

Котлеба обещава да създаде работни места чрез схеми за общественополезен труд, създавайки държавни дружества и ферми.

"Той иска да даде на нормалните хора и на ромите търнокопи в ръцете и да ги накара да работят", казва Ивана Галусова, която е гласувала за Котлеба.

Фактически той може да не бъде в състояние да направи много.

Котлеба ще бъде в изолация в регионалния парламент, в който мнозинство има "Смер", партията на левия премиер Роберт Фицо.

През август еврокомисарят по образованието Андрула Василиу призова властите в Кошице, Източна Словакия, да премахнат стената, отделяща ромския квартал от останалата част на града - средство за сегрегация, използвано от местните власти на няколко места в Източна Европа.

Съд в Унгария осъди на затвор четирима неонацисти за убийството на членове на ромски фамилии в изблиците на расистко насилие през 2008 и 2009 г. Из региона антиромските настроения помагат на крайната десница да печели гласове.

В Унгария партията "Йоббик" клейми ромите, а в добавка прибягва до антисемитски език. Каталин Керекеш, кметът на северния румънски град Бая Маре, взе над 86 на сто на местните избори през 2012 г., след като изсели ромски семейства.

Някои членове на българската националистическа партия "Атака", която е представена в парламента, носят свастики на фланелките си и отдават нацистки поздрави на митинги.

В Балог, където неколкостотин роми живеят в сиромашки квартали около селото, няма открити сблъсъци. Но 20-годишният ром Йозеф Бартош се опасява, че изборната победа на Котлеба може да породи трудности.

"Ние нямаме проблеми тук, но трябва да бъдем готови да се защитим, да бъдем готови, ако някой тръгне срещу нас", казва Бартош. Той добавя, че може да изкарва по 17 евро на ден, но намира работа само за няколко дни от месеца.

По БТА

mediapool.bg