Кламер БГ - Новини: И Сингапур затяга мерките срещу Covid-19

И Сингапур затяга мерките срещу Covid-19

Коронавирус

|
Пет, 03 Апр 2020г. 17:28ч.
И Сингапур затяга мерките срещу Covid-19

Властите в Сингапур затягат мерките срещу разпространението на болестта Covid-19, предаде Ройтерс.

Новите мерки се вземат с оглед на скока в случаите на заразяване в последно време и са с едномесечен срок на действие.

Те влизат в сила от 7 април и предвиждат да останат отворени само хранителни магазини, супермаркети, борсите и болниците. Общественият транспорт ще продължи да работи в обичaйния си режим, а от 8 април ще бъдат преустановени занятията в училищата и детските градини, заяви в телевизионно обръщение сингапурският премиер Ли Сян Лун.

Ресторантите ще могат да продължат да работят само за предлагане на храна за вкъщи, поясни на пресконференция по-късно министърът на промишлеността и търговията Чан Чун Син. На същата пресконференция министърът на националното развитие Лорънс Вон подчерта, че мерките са с превантивен характер, тъй като към момента болниците се справят с броя на заболелите, "но властите не искат да изпадат в ситуация да няма достатъчно легла".

Най-важното правило по думите му е населението да си остане у дома и да излиза само за продукти. "Ако ситуацията се подобри, някои мерки може да бъдат отменени", заяви Вон. "Ако населението е недисциплинирано, сме готови и на по-строги мерки", добави той.

В неделя правителството ще започне да раздава предпазни маски за многократна употреба на всички домакинства, а хирургическите маски ще запази за здравните работници.

В Сингапур броят на заболелите е над 1000, пет души починаха.

Градът държава си спечели похвали в международен план по време на двумесечната си битка досега с коронавируса и избягваше строгите карантинни мерки, каквито се въвеждат на все повече места по света. Рекордният скок в броя на заразените тази седмица обаче накара властите да преосмислят тази стратегия и да затегнат мерките, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg