Кламер БГ - Новини: Корабостроителницата в Бургас смени името си, връща част от работниците. Новите собственици: Умишлено са били трупани задължения
Морски вести

Корабостроителницата в Бургас смени името си, връща част от работниците. Новите собственици: Умишлено са били трупани задължения

Морски вести

|
Пон, 06 Ян 2014г. 11:12ч.
Корабостроителницата в Бургас смени името си, връща част от работниците. Новите собственици: Умишлено са били трупани задължения

burgaski-korabostroitelnici

Въпреки че повече от 50 бивши служители бяха към 8 часа тази сутрин пред входа на “Бургаски корабостроителници”, само петима от тях бяха допуснати на среща с изпълнителния директор на дружеството Деян Маринов Дянков.

Медии на срещата не бяха допуснати.

След повече от час преговори работниците съобщиха една добра и една лоша новина. Завода продължава да работи със същия предмет на дейност, но заплати за момента няма да се изплащат, предаде Фокус.

Поетапно ще бъдат канени на работа служители, които ако решат могат да се върнат при същите условия на работа. За момента около 30-40 души ще се върнат в завода. Те са нужни, за да отремонтират пусковото устройство.

След това ще бъдат поканени и останалите работници. Реално след като предприятието възобнови дейност хората могат да получат неизплатените си възнаграждения от миналата година.

Тези от 2010 г. обаче могат да търсят по съдебен път. Ръководството не е поело ангажимент за изплащането им.

Направени са първи стъпки за обявяване на корабостроителницата в несъстоятелност. Дружеството “Бургаски корабостроителници” вече е под ново име “Барабел” със седалище София. Това ще е временно, след това завода отново ще си върне старото име. Смяната на името се налага заради задълженията на завода от 150 млн лева.

В ръководството му се връщат стари отговорни кадри – Любомир Томов и Димитър Кимрянов.

Бившите служители са недоволни от тази среща и обмислят протестите да продължат.

Междувременно адвокатът на 62-ма от тях – Антон Фотев, е внесъл в съда 21 искови молби. Останалите ще бъдат внесени днес.

Общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов апелира работниците да продължат да си търсят правата. Според него отношението на Деян Дянков е неадекватно.

Позицията на новото ръководство: Предприятието съзнателно е водено към фалит

“Бургаски корабостроителници” АД е

водено към несъстоятелност чрез умишлено трупани огромни дългове. Това показа предварителен анализ на текущото състояние на дружеството и на действията на предишното му ръководство, който направихме веднага след встъпването ни като нов мениджърски екип. Това пише в становище на Съвета на директорите на “Бургаски корабостроителници” АД.

От анализа още стана ясно, че старото ръководство в продължение на години е заблуждавало всичките си кредитори и е натрупало ужасяващо големи задължения, които няма никакъв начин да бъдат обслужвани, каквато сигурно е била и целта.

Чрез различни злоупотреби, незаконно разпореждане с активи, отклоняване на пари по сметки на други предприятия и други схеми на източване на предприятието има натрупани дългове към Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), Национална агенция за приходите (НАП), Национален осигурителен институт (НОИ) и други. Не е плащано за ток, вода, горива, за доставки на основни стоки и услуги. Не са изплащани заплати на работниците.

Срещу дружеството вече е започнала процедура по обявяване в несъстоятелност.

На практика “Бургаски корабостроителници” АД е спряло да работи още преди да бъде продадено, а работниците отново са били излъгани, че ще имат работа и заплати. Всичките тези лъжи представляват престъпление срещу държавата, доставчиците и работниците, което ние няма да продължим.

Дружеството не работи и не може да трупа нови задължения, работниците имат право да получават достойни възнаграждения за труда си, като

потърсят други възможности за работа.

Новият мениджърски екип ще сезира прокуратурата за всички виновни действия на старото ръководство.

Целта ни е да съживим производството, работния процес и да върнем изгубените пазари. А всичко това ще стане с много работа и добри специалисти с опит.”

Maritime.bg – Курс