Кламер БГ - Новини: "Компенсациите" за войника – основен приоритет на националната сигурност

"Компенсациите" за войника – основен приоритет на националната сигурност

Анализи и Коментари

|
Пет, 20 Дек 2013г. 18:43ч.
"Компенсациите" за войника – основен приоритет на националната сигурност

Военният министър Ангел Найденов е на път да издигне в основен приоритет на националната сигурност социалното благо на българския войник, като по този начин изпълнява и основните предизборни обещания на БСП към войската.

Военнослужещите се ползват с редица социални придобивки, които определят като "компенсации за тежката служба“, а извън армията се приемат като "привилегии" и провокират недоволство заради широкия кръг от хора, които се ползват от тях, а работят на бюро.

Част от тези права са характерни и за другите армии. В България обаче те заемат почти целия дебат за ролята на армията и очакванията на обществото към нея, а на заден план остават много други сериозни проблеми, свързани с бойната подготовка и техниката, например.

Липсата на обосновка какво ще се постигне с тези мерки пък оставя впечатлението, че новата порция социални придобивки е просто средство за извличане на политически дивиденти, а не за решаване на конкретни проблеми на армията, както би трябвало да бъде.

За да се заеме сериозно с подобряването на социалния статус на военнослужещите, Ангел Найденов създаде в МО специална дирекция за социална политика, а най-голямото му постижение бе отмяната на пенсионната възраст.

Пенсията

Правителството на ГЕРБ под натиска на тогавашния финансов министър Симеон Дянков направи революционна промяна и въведе изискване и за възраст при пенсионирането на военните въпреки сериозните протести в системата.

Въпреки че промяната не бе аргументирана сериозно от тогавашното политическо ръководство на армията и бе наложена без диалог, тя бе стъпка в правилната посока, тъй като военнослужещите се пенсионират много млади и дълги години получават високи пенсии, които двукратно надхвърлят като разход вноските, които държавата прави за техните пенсии.

Военният министър обаче се зае да оправи тази "несправедливост“ и в крайна сметка наложи отмяна на възрастта, въпреки резервите дори в собствената му парламентарна група. Той очаквано потвърди, че ще се запази и изплащането на до 20 заплати при пенсиониране.

Мисли се разбира се и за вече пенсионираните военни, които може да продължат да работят за МО и да получават заплата и пенсия едновременно. От няколкото обяснения на Найденов по тази тема стана ясно, че той няма намерение да прекратява практиката.

Въпреки непрекъснатите оплаквания, че бюджетът на ведомството е на санитарния минимум, в края на година политическото ръководство на армията раздаде и по 300 лева коледни бонуси.

Храната и къщата

Освен това Найденов обяви, че ще зарадва подчинените си и с решение порционът във въоръжените сили да бъде повишен с 30 лева, за да достигне 90 лева на месец.

В това отношение военните все пак изостават от полицаите, които получават порцион от 120 лева.

Освен това ще бъде въведен и нов регламент за ползването на жилища от фонда на Министерството на отбраната.

Ще бъдат предлагани за настаняване само жилищата, които нямат нужда от основен ремонт. Военнослужещите, на които се предлага служебно жилище, но отказват да бъдат настанени в него, няма да загубят правото си на компенсационни суми за свободен наем.

Планира се през другата година да се ремонтират десетки ведомствени жилища, а и да започне строителството на нови заради недостатъчния жилищен фонд.

Компенсация за напрежението

Ангел Найденов се зае и с условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба и за специфични условия на труд на цивилните служители.

Така на военнослужещите и цивилните служители ще се изплащат допълнително месечно възнаграждение за присвоена/потвърдена класна специалност в размер от 20 до 40 лв.

Ще бъде заплащан и всеки допълнителен час, който военнослужещите или цивилните служители полагат след 24-часово участие в полеви учения и мероприятия извън местата за дислокация на тяхното военно формирование.

"Това е своеобразна компенсация за напрежението и за условията, в които те изпълняват задълженията си", посочи министър Найденов.

Така според сметките му заплатата на служителите през следващата година ще бъде увеличена с около 5%.

Найденов издейства и повишаване на обезщетението на безработните съпруги на военнослужещите от 270 лв. на 340 лв. Мярката бе представена от военното министерство с обяснение, че е поредната от "възстановяването на отнети социални права на военните и цивилни служители".

Така военният министър прокара серия мерки, които трябва да направят военната професия по-привлекателна, но засили настроенията в обществото срещу "привилегиите" на военните.

Освен това положи усилия да ги популяризира под формата на изпълнение на "предизборни обещания", но така и не стана ясно как те се отразяват на качеството на продукта, който предлагат на данъкоплатците заетите в сектора на отбраната.

mediapool.bg