Кламер БГ - Новини: Комисията по досиетата представя сборник за научно-техническото разузнаване

Комисията по досиетата представя сборник за научно-техническото разузнаване

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 14:50ч.
Комисията по досиетата представя сборник за научно-техническото разузнаване

Комисията по досиетата издава тринадесетиядокументален сборник от поредицата "Из архивите на ДС" с тема - научно-техническото разузнаване.

Темата за дейността на научно-техническото разузнаване не е сред най-изследваните в историографията, но за сметка на това е обект на различни интерпретации и множество коментари, посочват от комисията.

Причината за това е в ограничения достъп до архивните материали на тази специализирана служба на външното разузнаване в Народна република България, посочват от комисията.

След окончателното предаване на архивните документи на Първо главно управление /ПГУ/ на Държавна сигурност от Националната разузнавателна служба /НРС/ на съхранение в централизирания архив на Комисията, се е създала възможност за по-широк достъп до това документално наследство.

Условно развитието на научно-техническото разузнаване може да бъде разделено на два етапа. Първият е от неговото създаване до края на 1979 г., а вторият е от началото на 1980 г., когато статутът на отдела е променен и е създадено Управление: Научно-техническо разузнаване /УНТР/ в рамките на ПГУ-ДС..

Сборникът има за цел да представи най-значимите документи, които ясно очертават облика на неговата дейност. Съставен е изцяло от архивни единици, съхранявани в централизирания архив на Комисията.

Документалният сборник "Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване" за първи път дава възможност на изследователите да се докоснат до такъв голям обем от оригинални материали, които безспорно ще осветлят много интересни моменти от историята на близкото минало на тайните служби на НР България, се посочва в съобщението на комисията.

mediapool.bg