Кламер БГ - Новини: Клисарова - няма да се закриват университети

Клисарова - няма да се закриват университети

|
Нед, 08 Дек 2013г. 20:12ч.
Клисарова - няма да се закриват университети

В деня на студентския празник образователният министър Анелия Клисарова опроверга слуховете за закриване университети у нас и коментира Стратегията за висше образование. Тя поздрави студентите за техния празник и подчерта, че всички имат право на мнение, въпреки че университетите не са място за политика. Клисарова присъства на тържество за 50-годишнината на Бургарския универсисет "Проф. Асен Златаров".

Министър Клисарова каза, че университетите са място за наука, а диспутът по въпроса за това дали не са твърде много висшите учебни заведения в България трябва да се реши чрез приемане на стратегия за оптимизация на академичната мрежа.

- Да, в стратегията казваме, че трябва да има оптимизация на университетската мрежа и искам да подчертая, че това не е свързано със затваряне или закриване на университети и то със някакъв акт. Когато говорим за оптимизация на

университетската мрежа това е да осигурим необходимото качество, - каза министър Клисарова.

Според образователният министър за постигането на такова качество са необходими достатъчен брой преподаватели, които работят в определен университет.
- Трябва да бъде доказано с много добра база, с много добри учебни планове и програми и държавата да инвестира там, където има реални условия за добро качество и, много важен показател, реални условия за реализация на младите хора след тяхното завършване. Или - връзката между бизнес и университет, - подчерта министърът на образованието.

Анелия Клисарова каза още, че в момента стратегията за оптимизация на академичната мрежа е на интернет-страницата на министерството на науката и образованието. Очаква се до края на януари да бъдат събрани достатъчно мнения, за да бъдат

направени съответните крачки за нейното развитие.

bnt.bg