Кламер БГ - Новини: Клисарова за матурата по математика и задачата с кебапчета (ОБНОВЕНА)

Клисарова за матурата по математика и задачата с кебапчета (ОБНОВЕНА)

|
Вт, 10 Дек 2013г. 20:37ч.
Клисарова за матурата по математика и задачата с кебапчета (ОБНОВЕНА)

Просветният министър Анелия Клисарова успокои днес 12-класниците, че матурата по математика през януари ще бъде анонимна, учениците няма да се оценяват, а резултатите трябва да покажат само нивото на знания по този предмет. Клисарова коментира още, че политиката няма място в задачите по математика. Днес тя представи новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


Според министър Клисарова през януари няма да има матура по математика,а по-скоро изследване,което ще се проведе в цялата страна и ще продължи 2 часа. То ще е анонимно,под формата на тест,оценки няма да се пишат,а целта е да се разбере какво е общото ниво на дванайсетокласниците ни по математика.


 
- Ние не оценяваме учениците, а по-скоро нашите учебни планове, програми, как ние преподаваме и къде трябва да подобрим нещата, да има повече отворени въпроси, да ги насочим към по-практическо мислене, - посочи министър Клисарова.

Това изследване се провежда на три години,обясни още Клисарова,сега било ред на дванадесети клас и на математиката.Тя коментира и станалата хит в интернет задача за знамена, кебапчета и махала, която родители на второкласници обявиха за политически оцветена.

- Не мисля, че трябва да има политика за втори, трети клас деца, не бива да ги бъркаме с политиката, а там сигурно съставителите на задачата са искали да им привлекат вниманието, да бъдат по-оригинални, - каза Анелия Клисарова

На въпрос ще има ли наказани,министър Клисарова отговори,че създателят на задачата не е от министерството,а от Съюза на математиците.Днес тя престави и новата еропейска програма " Наука и образование за интелигентен растеж",която ще донесе 508 млн. евро. Голям процент от парите ще отидат за наука. Ще има пари и за връзка на висшето образование с бизнеса,за професионалното образование, за превенция на отпадането на ученици и за квалификацията на учителите.

bnt.bg