Кламер БГ - Новини: Китай премахва трудовите си лагери

Китай премахва трудовите си лагери

Свят

|
Съб, 28 Дек 2013г. 13:05ч.
Китай премахва трудовите си лагери

Китайските власти взеха решение за премахване на системата от трудови лагери като част от усилията за защита на правата на човека, съобщи ИТАР-ТАСС в събота. Решението е на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители.

Трудововъзпитателните лагери бяха в основата на системата за изтърпяване на наказанията в Китай.

Тази наказателна система бе създадена от китайското правителство през 1957 година. За да бъде вкаран някой в лагерите, не беше нужно да има съдебно решение, а срокът на задържане можеше да достигне 4 години, припомня БТА.

По официални данни в момента в Китай има 351 лагера. В края на 2012 г. в тях са били държани около 50 хиляди души.

Правозащитници се опасяват, че решението за лагерите е символично. Китайските власти все по-често използват извънсъдебни центрове за задържане, наречени "черни затвори", както и центрове за лечение на наркозависими и "центрове за промиване на мозъци", обяви преди седмица правозащитната организация "Амнести интърнешънъл".

Лагерите често се реорганизират, понякога просто се сменя названието им, посочва "Амнести интернешънъл". Официална статистика няма, но според правозащитни организации задържаните в такива учреждения са между 190 хиляди и 2 милиона, допълва ДПА.