Кламер БГ - Новини: Китайски хеликоптер евакуира хората от заседнал в леда руски кораб

Китайски хеликоптер евакуира хората от заседнал в леда руски кораб

Свят

|
Четв, 02 Ян 2014г. 12:50ч.
Китайски хеликоптер евакуира хората от заседнал в леда руски кораб

Китайският хеликоптер "Сюзин-12" (Снежен орел), базиран на ледоразбивача "Сюелун", е започнал евакуацията на пътниците от заседналия в антарктическите ледове руски кораб "Академик Шокалски", съобщават руските медии

"Китайският хеликоптер пристигна. 100% ще излетим! На всички огромно благодаря!", написа в Туитър Крис Търни, преподавател в австралийския Университет по климатични промени, предаде РИА Новости.

Капитанът на "Академик Шокалски" Игор Кисельов съобщи, че първоначално в 20.08 часа в понеделник вечерта е била евакуирана група от 12 души. Той добави, че в Антарктида сега е лято и "нощем е светло като посред бял ден", затова няма пречки за евакуацията, която ще трае към 5-6 часа.

Хеликоптерът ще извърши общо 7 полета до руския кораб в бедствие - пет пъти ще прекарва хора, а два пъти - багаж и оборудване. След като 52-мата пътници се озоват на борда на "Сюелун", ще бъдат прехвърляни по море на групи от по 22 души на австралийския ледоразбивач "Аурора Аустралис".

"Аурора Аустралис" ще се отбие до австралийската анатарктическа станция, а после ще остави пътниците в Хоубарт, на остров Тасмания, допълва ИТАР-ТАСС.

От 24 декември корабът "Академик Шокалски" е блокиран от леда на стотина морски мили източно от френската база Дюмон д'Юрвил на Антарктида. На борда му има 74 души, сред които туристи и австралийски, британски и новозеландски учени. Те потеглиха на път, за да възпроизведат историческата експедиция в Антарктика, извършена преди 100 години от австралийския изследовател сър Дъглас Моусън.

mediapool.bg