Кламер БГ - Новини: Китайският флот претендира за надмощието в Тихия океан
Морски вести

Китайският флот претендира за надмощието в Тихия океан

Морски вести

|
Нед, 19 Ян 2014г. 21:05ч.
Китайският флот претендира за надмощието в Тихия океан

samoletonosach-sasht

Абсолютното господство на САЩ в Тихия океан приключва. За лидерските позиции открито претендира Китай, но не всичко е така просто в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР).

„Историческото ни доминиране, което носеше удовлетворение на повечето присъстващи тук, определено намалява”, констатира тези дни началникът на Тихоокеанското командване на ВМС на САЩ, адмирал Сам Локлиър по време на военноморска конференция. Адмиралът посочи ключовия фактор, който поставя под заплаха военното превъзходство на САЩ, а именно –

растящата сила на Китай, съобщи Defense News.

В същото време, според Бил Роджио, редактор на Long War Journal, днешното разположение на силите в АТР не означава, че САЩ са изгубили контрол над ситуацията. Но то доказва, че има действителен претендент за доминиране в региона. „Съществува опасност от загуба на доминиращите позиции, ако започне война между Китай и Япония например, или между Северна и Южна Корея, и Китай реши да се намеси или да постави блокада. Ще могат ли САЩ да се намесят? Ето оттук произтича безпокойството. На нас ще ни се наложи да си зададем въпроса, дали ще можем в действителност да подкрепим съюзниците ни и да направим това без големи загуби. Ето такива въпроси се появяват в случай, че Китай увеличи икономическата си мощ и засили военния си флот”, подчерта Бил Роджио в интервю за „Гласът на Русия”,

Изявлението на адмирал Локлиър съдържа и рационални мисли, и явни преувеличения, предполага ръководителят изтоковед Дмитрий Мосяков.

“От една страна – да, разбира се, за американския флот на Тихия океан за първи път от много години след края на „студената война” и рязкото отслабване на Тихоокеанския флот на Съветския съюз се появява реален противник. Противник, който действително реално може да нанесе чувствително уронване и на американските интереси, и на американската мощ. Но в същото време е очевидно, че в момента силите, с които разполага Китай, разбира се и в близко време няма да могат да се сравнят с американските ударни авионосни групи”, смята Мосяков.

Заедно с това в ситуацията има и политически фактор: и САЩ, и още повече техният съюзник Япония се ползват в редица страни на АТР с лоша слава още от Втората световна война и дори от началото на ХХ в. Много изобщо смятат Япония едва ли не за предател на азиатския свят и на този фон много положително изглежда Китай: той се опитва да възстанови азиатското единство и дори е готов да разпъне над АТР своя ядрен чадър. С други думи, оценявайки шансовете на претендентите за доминиране в региона, трябва да се преброи не само количеството на въоръжението им, но и политическият потенциал – доколко той е съпоставим с онова, което искат страните на АТР.

Що се отнася до ролята на Русия в региона, на нея ще й се наложи много внимателно да лавира между амбициозните намерения на главните съперници, като спазва при това собствените си интереси. Москва провежда гъвкава политика, като се старае да избере някаква разумна дистанция, за да не бъде въвлечена в негативни азиатски процеси.

Никита Сорокин, “Гласът на Русия”

Maritime.bg – ВМС / Свят