Кламер БГ - Новини: Киев заплаши църква със закриване заради активността й при протестите

Киев заплаши църква със закриване заради активността й при протестите

Свят

|
Вт, 14 Ян 2014г. 16:48ч.
Киев заплаши църква със закриване заради активността й при протестите

Украинските власти заплашиха да сложат край на дейността на Украинската гръкокатолическата църква, чиито свещеници от близо месец и половина участват в проевропейските протести в центъра на Киев, предаде Франс прес. Изявлението незабавно предизвика гнева на вярващите.

Министерството на културата изпрати в понеделник писмо на Святослав Шевчук, глава на униатската Украинска гръкокатолическа църква. Представители на неговата църква са обвинени, че нарушават закона, като водят религиозни служби извън определените за това места.

"Нарушаването на този закон може да даде основание за съдебно преследване, за да се сложи край на дейността" на засегнатите религиозни организации, се казва във факсимиле на документа, публикувано на сайта на "Украинска правда" .

Униатските свещеници и свещениците на украинската православна църква на Киевския патриархат водят няколко пъти дневно религиозни служби на майдана, Площада на независимостта в центъра на Киев. Там проевропейските опозиционери протестират срещу отказа на Киев да сключи споразумение за асоцииране с Брюксел и обръщането му към Москва. На площада бяха разпънати две палатки, които играят ролята на храмове. В тях протестиращите се молят, изповядват се и дори кръщават деца.

"Това е аморално и незаконно! Не може да се забрани на хората да се молят", възмущават се протестиращи вярващи. "За първи път след обявяването на украинската независимост ни предупреждават, де факто ни заплашват, че ще поставят извън закона нашата Църква", заяви Шевчук. "Мислехме, че времето, когато свещениците бяха преследвани, е отминало", добавя той в изявление, поместено в Ютуб.

Украинският президент Виктор Янукович, обвиняван от опозицията, че стои в основата на писмото до униатите, смята, че трябва да се промени законодателството, за да може хората да се молят, където поискат, съобщи неговата пресслужба.

mediapool.bg