Кламер БГ - Новини: Калфин: АБВ преговаря с различни партии за евроизборите

Калфин: АБВ преговаря с различни партии за евроизборите

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 10:15ч.
Калфин: АБВ преговаря с различни партии за евроизборите

Три социалдемократически партии са дали съгласието си на Георги Първанов да станат мандатоносители на неговото гражданско сдружение АБВ за изборите за Европейски парламент през май, пише в.“Преса“.

Това са Обединеният блок на труда (ОБТ) с лидер Екатерина Атанасова, Обединени социалдемократи (ОСД) с водач Йордан Гергов и Български социалдемократи (БСД), чийто лидер е депутатът от левицата Георги Атанасов.

Движение АБВ води активни разговори с различни партии за коалиционни партьори на евроизборите, каза евродепутатът и водач на листата на АБВ Ивайло Калфин пред ТВ7.Той отказа да посочи кои са формациите.

Според в."Преса" разговори са водени и с Татяна Дончева, но засега тя е изразила резерви към социалдемократите и най-вероятно ще откаже да се коалира с АБВ.

Конференцията на ОБТ, която ще е през февруари-март, ще вземе решение за участие в коалицията на Първанов. Ръководството било с нагласа да подкрепи старта на АБВ, която издига Ивайло Калфин за водач на евролистата, заявила Екатерина Атанасова пред в."Преса".

Миналата събота ОСД смениха ръководството си и избраха за председател на мястото на Кольо Парамов.

Проблем обаче имало пред партията Български социалдемократи на Георги Атанасов, която имала споразумение с "Позитано" 20 за коалиция при парламентарни избори. Решението за участие в коалиция с АБВ ще вземе националният комитет на 31 януари, обяснил Атанасов.

Според него обаче няма да имат проблем с подкрепата на Калфин за евровота, защото и двете евролисти ще са леви.

Пред ТВ7 Калфин уточни, че БСП не са им противник на евроизборите, а проектът АБВ няма нищо общо с ГЕРБ.

Евродепутатът от левицата определи като черен пиар новата серия от нерегламентирани записи, според която е имало среща между Георги Първанов, Румен Петков и Бойко Борисов.

Бившият външен министър разкри, че отдавна е водил разговори със Сергей Станишев за напускане на партията и прогнозира, че при предсрочни избори резултатът на БСП и ДПС ще бъде по-голям от този на ГЕРБ.

mediapool.bg