Кламер БГ - Новини: Как се унищожават сирийските химически оръжия

Как се унищожават сирийските химически оръжия

Свят

|
Пон, 13 Ян 2014г. 18:08ч.
Как се унищожават сирийските химически оръжия

Седем страни пряко допринасят за процеса на изваждане от експлоатация на запасите от сирийски химически оръжия, а общо 14 страни предоставят средствата за сложната международна операция по транспортирането и унищожаването на химическите оръжия.

Процесът на унищожаването на сирийския химически арсенал вече започна. Първата партида от сирийски химически оръжия беше натоварена при пълна безопасност на датски товарен кораб в северното сирийско пристанище Латакия.

Много международни усилия са необходими за извеждането от Сирия на опасните материали - химическите прекурсори, използвани за производството на зарин и на иприт и малки количества от произведения вече иприт, попадащи в така наречената първа приоритетна категория на сирийските химически запаси. Първият етап е безопасното опаковане на химическите вещества, което се извършва на 12 обекта в Сирия. Два от тях са насред бойното поле.

После опакованите вещества трябва да се доставят до пристанището. За тази част от операцията отговорност носи сирийската армия. Камионите с пратките се охраняват по пътя от бронирана техника, предоставена от Русия. Сирийските химически оръжия се товарят на два товарни кораба, осигурени от Дания и Норвегия, които доставят и военноморски съдове, необходими за ескорта на товарните кораби, извън сирийските териториални води. Допълнителнителните мерки за сигурност на пристанището в Латакия се гарантират от руските сили, докато САЩ доставят оборудването за товарене и за ликвидирането на евентуално замърсяване от опасните вещества. Китай доставя линейките, а Финландия - екип за бързо реагиране в случай на възникнали инциденти.

Датският товарен кораб, който ще превозва първата партида химически оръжия, се премести сега в международни води, за да изчака още пратки да пристигнат на пристанището в Латакия. Когато бъде напълно натоварен, той ще се отправи към неназовано засега пристанище в Италия, защитаван от флотилия от плавателни съдове от Дания, Норвегия, Русия и Китай.

Когато флотилията пристигне в пристанището в Италия, от товарния кораб химикалите, попадащи в така наречената приоритетна първа категорията, ще бъдат прехвърлени на борда на американския кораб Кейп Рей. Около 150 тона от химикалите, попадащи във втора категория - токсични материали, които не се различават от промишлени химически агенти - пък ще бъдат транспортирани до Великобритания с помощта на британските кралски военноморски сили и унищожени там от търговска компания. Форин офис съобщи, че тази част от операцията ще струва най-малко 1 милион британски лири.

Дългият 197 метра 22 000-тонен кораб Кейп Рей ще отнесе химическите вещества от приоритетната първа категория в международни води в Средиземно море, където американски военнослужещи ще ги унищожат в специални пунктове във вътрешните товарни палуби. За първи път американски военни ще унищожават химически оръжия насред морето.

Нито един от химикалите, изнесени от Сирия, не е вложен в муниции. Така няма да има нужда от скъп и опасен процес по отделяне на опасните химикали от експлозиви или ракети.

Сирийското правителство обяви, че всички муниции, които могат да бъдат зареждани с химически оръжия, са били унищожени.

Организацията за забрана на химическите оръжия, която наблюдава процеса по унищожаване на сирийския химически арсенал, обаче не можа да получи независимо потвърждение на уверенията на сирийското правителство.

Процесът по изваждане от експлоатация на сирийския химически арсенал на борда на Кейп Рей е чисто химически. Той ще бъде извършен в две мобилни станции, наречени полеви системи за хидролиза и струващи 5 милиона долара всяка една от тях. Двете станции са проектирани, така че да заработят в рамките на 10 дни, след като бъдат инсталирани на обекта, на който ще се унищожава химическо оръжие. Те могат да унищожават близо 600 литра иприт наведнъж за около два часа. Това става чрез прибягването до химическа хидролиза - смесването на опасните химикали с реагенти, като вода или натриев хидроксид. В хода на процеса ще се получат близо 7 милиона литра отпадъчни води, които няма да могат да бъдат използвани като химическо оръжие или да бъдат пласирани в търговията.

Според Франк Кендал, американският заместник-министър на отбраната, отговарящ за покупките, технологията и логистиката, персоналът на товарния кораб очаква доставянето на 700 тона химикали. При работа на пълен режим двете станции на кораба могат да унищожат 50 тона химически оръжейни агенти на ден. Екипът на борда да Кейп Рей обаче ще работи в началото при по-бавно темпо, казва Боб Бейкър, химик, специалист по хидролизата. "В началото ще имаме бавен старт. Ще действаме без да бързаме, обмислено и спазвайки мерките за безопасност", допълва той.

САЩ поемат всички разходи по операцията на борда на Кейп Рей, докато другите страни отговарят за финансирането на техния собствен логистичен принос.

Химическите запаси, попадащи във втора категория, които не се предвижда да бъдат откарани във Великобритания, ще бъдат унищожавани от търговски дружества-подизпълнители. На тях ще се плаща от фонд с наличност 9,8 милиона британски лири, в който пари са внесли 14 неназовани страни. Фондът се контролира от ОЗХО, която обеща да осигури в него още 16,6 милиона лири, необходими за операцията.

По БТА

mediapool.bg