Кламер БГ - Новини: Как висша социалистка се измъкна невредима при очеваден конфликт на интереси

Как висша социалистка се измъкна невредима при очеваден конфликт на интереси

България

|
Четв, 02 Ян 2014г. 09:00ч.
Как висша социалистка се измъкна невредима при очеваден конфликт на интереси

Дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) се оказва необятно минно поле – на всяка крачка избухват бомби с непоправими вреди за обществото. Водещи политици обаче се измъкват невредими, какъвто е случаят с депутата от БСП и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, която бе зам.-министър на земеделието в правителството на тройната коалиция.

Това става ясно от решението на Административния съд – София град, което Mediapool проучи.

Казусът, с който Бъчварова попада в полезрението на КПУКИ, е от периода, когато тя е шеф на Селскостопанската академия.

На 10 юни 2012 година комисията намира Бъчварова за виновна за допуснат конфликт на интереси. В качеството си на ръководител на Селскостопанската академия през 2009 и 2010 година те е сключила 64 полици за застраховки на автомобилите на научното заведение. Проблемът възниква от факта, че това е станало чрез застрахователна фирма, чийто собственик е дъщерята на Светла Бъчварова, фигурираща в делото с инициали Р.В.П.. А управители на дружеството са не само дъщеря й, но и синът й М.В.П.

В рамките на делото пред административния съд е назначена експертиза, която е показала, че Светла Бъчварова, която сега оправя българското земеделие в Народното събрание, е получила 1230 лева комисионни от решението да сключи договор с фирмата на дъщеря си. Отделно брокерската къща на щерката е получила комисионни от 2985 лева от застрахователни компании.

До тук случаят е кристално ясен. "Законосъобразно е установено наличието на конфликт на интереси", сочи съдебният състав.

Решението на комисията, с което Бъчварова е намерена за виновна, е подписано от тогавашния й председател Филип Златанов, чието знаменито тефтерче за политически поръчки указва нагледно как е действала КПУКИ. Вторият подпис е на представителя на ДПС в комисията Сабрие Сапунджиева, която сега е заместник-министър на правосъдието, а третият - на Паскал Бояджийски – назначен за член на комисията от тогавашния премиер Бойко Борисов.

КПУКИ се състои от петима членове, но в случая това решение е подписано от трима, което е напълно достатъчно по закон. Проблемите възникват от тук нататък.

В своето решение административният съд отчита, че събраните по делото доказателства са били напълно достатъчни, за да бъде уличена Светла Бъчварова в конфликт на интереси. Магистратите сочат, че частният й интерес да сключи сделка с дъщеря си е доказан. Комисията обаче не е спазила толкова съществени процедури, че остават огромни съмнения за нарочни действия.

Административният съд посочва първо, че КПУКИ не е успяла да призове Светла Бъчварова за изслушване. Изпратени са две призовки, но и двете се връщат като непотърсени. Веднага след взимане на решението обаче Светла Бъчварова е намерена, за да може да обжалва пред съда акта на комисията. Това е тежко процедурно нарушение, установява съдът.

Следващото обаче е още по-тежко. Въпреки че решението, с което Бъчварова е уличена в конфликта на интереси, е качено на сайта на комисията и дори тя го обжалва в съда, оказва се, че такова решение, всъщност, въобще не е взимано.

Според закона за конфликта на интереси решенията на комисията се взимат на нейно заседание, на което се води стенографски протокол от разискванията и проведеното гласуване. По случая с Бъчварова на такова изискване отговаря едно заседание, на което е взето решение единствено за отлагане на взимане на решение, подписано от четирима членове на комисия.

Последващо заседание, на което тя да е намерена за виновна, няма, става ясно от съдебното решение. Въпреки това комисията е качила на сайта си такова решение, подписано от двамата представители на ГЕРБ и дългогодишния кадър на ДПС Сабрие Сапунджиева. Не само това, ами и по несъществуващо решение се води и съдебно дело. Поради всички тези абсурди Светла Бъчварова се оказва невинна за сделките със собствената си дъщеря, от които е получила и комисионна.

Преди да стане шеф на Селскостопанската академия Светла Бъчварова беше и заместник-министър на земеделието в правителството на тройната коалиция. Тя беше махната от академията от ГЕРБ през 2010 година. Повод за това бе доклад на Сметнатата палата, който установи множество нарушения при управлението на имуществото. Докладът бе изпратен на прокуратурата. При смяната на Бъчварова лидерът на БСП Сергей Станишев обвини ГЕРБ в извършването на политическа чистка.

Сегашният зам.-министър на правосъдието от квотата на ДПС Сабрие Сапунджиева, както и останалите членове на бившата комисия "Златанов", останаха незасегнати от гръмкия скандал около тефтерчето на председателя, уличаващ тогавашния състав на КПУКИ в задкулисни поръчкови схеми, които Златанов не би могъл да прокара сам.

mediapool.bg