Кламер БГ - Новини: Кабинетът обяви курс за по-високи заплати, зарадва първо МВР

Кабинетът обяви курс за по-високи заплати, зарадва първо МВР

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:58ч.
Кабинетът обяви курс за по-високи заплати, зарадва първо МВР

Финансовият министър Петър Чобанов обяви в сряда курс към вдигане на заплатите в администрацията, като обясни, че ръстът на доходите ще мине по схемата "повече пари срещу по-малко служители". Първо ще бъдат зарадвани заетите в системата на МВР, след като правителството реши изненадващо да вдигне заплатите им с повече от предвидените пет процента.

Очаква се увеличението да бъде с 8%, въпреки че Чобанов уточни, че в момента продължават сметките. Той съобщи още, че при оптимизация на администрацията е възможно увеличение на заплатите и в други министерства, като посочи, че се очаква скоро и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев да предложи подобни мерки.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев още миналата година съобщи, че по-високите възнаграждения ще бъдат осигурени чрез съкращения на служители, които не са ангажирани с основните дейности на ведомството, но до момента не е ясно колко точно щатни бройки са били съкратени и колко от тях са били заети от реални служители.

В сряда Йовчев заяви, че по-високи заплати ще получат не само полицаите, но и останалите заети в системата.

"През последните 5-6 години това нещо не е правено, изключително са изостанали доходите на служителите на МВР съобразно доходите в страната и съобразно обстановката. Те работят при изключително тежки условия и същевременно са с ниско заплащане и при лоши условия на труд", каза Йовчев.

Той допълни още, че броят на чиновниците в системата е намален и ще продължи да се върви в тази посока.

Въпреки заявената оферта от страна на Чобанов, засега не е ясно дали ще бъдат вдигнати заплатите в министерството на обраната, въпреки че с приетия в сряда нов устройствен правилник на ведомството се намаляват служителите му с 5%. Съкращават се 195 щата при закриването на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, но администрацията на ведомството ще се увеличи със 111 щата

Военните също очакваха по-високи заплати, но военният министър Ангел Найденов обяви, че ще им ги предостави под формата на социални компенсации и други допълнителни заплащания.

В сряда правителството съобщи, че във военното министерство отново ще бъде създадена дирекция "Социална политика", като "част от мерките, насочени към възстановяване на социалните права на военнослужещите и цивилните служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия".

В специализираната администрация ще бъде създадена и още една нова дирекция - "Търговски дружества и отбранително-мобилизационна подготовка". Съществуващата дирекция "Инфраструктура на отбраната" пък се преобразува в главна дирекция с териториални звена в София, Пловдив, Варна и Плевен.

Миналата година военните получиха по-високи заплати, като те бяха представени от тогавашния финансов министър Симеон Дянков и ресорния Аню Ангелов като сделка в замяна на въвеждането на пенсионна възраст и за военните.

Под натиска на военния министър Ангел Найденов обаче изискването и за възраст, освен стаж, при военните бе отменено.

mediapool.bg