Кламер БГ - Новини: Йовчев не е наясно и не се интересува кой е подслушван и защо

Йовчев не е наясно и не се интересува кой е подслушван и защо

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 16:13ч.
Йовчев не е наясно и не се интересува кой е подслушван и защо

Силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев изобщо не се интересува кой е бил подслушван незаконно и по какви причини. Това стана ясно от коментара му в кулоарите на парламента по повод провокирания от главния редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова пореден скандал с флашки.

"На какво основание да разпитваме когото и да било? Ние не се интересуваме от това нещо. Аз лично не се интересувам кой с кого се е срещал, какво са говорили и въобще срещали ли са се. Информация, която съдържа данни за извършени престъпления, би представлявала, но в този случай – не. Държавата няма никакво касателство по този скандал", заяви МВР шефът.

По отношение на намеците на Румен Петков, че е възможно бивши и настоящи служители на вътрешното ведомство да се занимават с нерегламентирани СРС-та, Йовчев каза, че не е запознат с подобна информация, но щял да провери.

"Технически средства, които в момента са на разположение на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) или в ДАНС, не са използвани по какъвто и да е начин, който да може да ги свърже с този скандал. Разпоредил съм проверка, обадих се в ДАНС и в ДАТО и информацията, която ми дадоха, е такава. Наложените мерки за контрол са такива, че няма как вече да се движат технически средства, които имат такива възможности, безконтролно. Всичко може да се провери. Държавата няма нищо общо с това", увери министърът.

По думите му изявления от типа "мен ме подслушват" не вършат никаква работа при едно евентуално разследване, тъй като в тях няма нищо конкретно.

"Би трябвало да предостави тази информация. Прокуратурата ще извърши проверка и ако е необходимо, ще разпореди процесуално-следствени действия. Ако се възложи на МВР, ще направим всичко, което е необходимо, в срок. Има възможност частни структури да упражняват незаконно подслушване, защото технически средства, които позволяват да бъде извършено подслушване и записване, се продават", добави Йовчев по повод твърдението на Бойко Борисов, че го следи "двуврат Паджеро".

Вътрешният министър не пропусна и да иронизира досегашните реакции на участниците в скандала, които вкупом отричат да е имало тайна среща във формат "Борисов, Петков, Първанов".

"Няма как да бъде подслушан разговор, който по твърдение на тези, които би трябвало да са участвали в него, не се е състоял. Не може да се подслуша разговор, който не се е състоял", добави Йовчев след участието си в петъчния парламентарен контрол.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че на ДАНС е възложена проверка по сигнала за незаконно подслушване на Борисов, внесен от него преди ден. Предстои агенцията да снеме обяснения от бившия премиер, Първанов, Петков и Патрашкова.

mediapool.bg