Кламер БГ - Новини: Йовчев нарече новия скандал с Пеевски "непочтено внушение"

Йовчев нарече новия скандал с Пеевски "непочтено внушение"

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 14:53ч.
Йовчев нарече новия скандал с Пеевски "непочтено внушение"

Два дни, след като френско-германската телевизия Arte излъчи репортаж, от който ставаше ясно, че МВР вероятно е предупредило медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за журналистическо разследване за имотите му, вътрешният министър Цветлин Йовчев определи скандала като "непочтено внушение".

Екипът на Arte е бил проверяван от частна охрана и от полицията, а впоследствие операторът, който работи за българска телевизия, е получил заплахи да изтрие заснетите кадри.

"Има официално подаден сигнал от охранителна фирма на телефон 112 в съответното районно управление. Във връзка с този сигнал на място са пристигнали служители на Министерство на вътрешните работи и са извършили проверка на лицата, които са навлизали в чужд имот и които са извършвали заснемане на инфраструктурата около него. Това е и във връзка с това, че има решение на комисията, която е към Националната служба за охрана, въз основа на която се счита, че към момента спрямо народния представител Делян Пеевски съществуват реални заплахи за живота му", коментира в понеделник пред "Фокус" Йовчев.

Той отрече още в събота хипотезата, че ръководството на силовото ведомство е предупредило Пеевски, тъй като единствено в МВР са били наясно коя е самоличността на българския оператор след като са го проверили. Според вътрешния министър обаче "всичко, което се прави, са инсинуации - ако се правят едни такива внушения, това не е почтено, особено в такава ситуация".

В репортажа на Arte бе показан хотел "Берлин", за който преди седмици сайтът NOresharski съобщи в свое разследване, че е собственост на Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Според материала на антиправителствената информационна служба, както е известна медията на протеста, фирма на майката на Пеевски притежава няколко апартамента с паркоместа и идеални части от парцела на хотел "Берлин". Журналистът от сайта Николай Стайков коментира за Арте имотите на семейството на фона на хотела.

В репортажа на френско-германската медия се казваше: "Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната забрани да снимаме. Избрахме друг имот на Пеевски, но там полицията прекъсна работа ни".

Ирена Кръстева обвини кръга "Капитал" за "показната телевизионна поръчка"

Самата Кръстева обаче също огласи своята позиция по случая в разпратено до медиите становище, заявявайки, че "се обявява срещу манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж със заглавие "България: самотна борба с корупцията", излъчен на 10.01.2014 година".

Любопитното в позицията й е, че тя на практика опровергава думите на вътрешния министър Йовчев, който коментира в събота пред "Дневник": "Частната фирма, която охранява депутата от ДПС Делян Пеевски, подава два сигнала до 112 и до районното полицейско управление, че лица снимат пътя, подходите и имотите на лицето. Действията на МВР се изчерпват с проверка по сигнала и само дотам".

"Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество "мними" имоти също не отговарят на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа. Отделно от това, аз съм изряден данъкоплатец, като съм декларирала надлежно всичките свои (или на търговските дружества, в които участвам) доходи и собствености, а като издател на вестници многократно съм декларирала пълната прозрачност на собствеността на притежаваните от мен дружества издатели", заявява обаче майката на Пеевски.

Не става ясно защо полицията се е ангажирала със случая, ако действително имотът няма нищо общо с подалия сигнал Пеевски. Разминаването в думите на министър Йовчев и Кръстева провокира и друг въпрос - ако твърденията на майката на Пеевски са верни, откъде МВР-шефът черпи информация, за да твърди обратното.

Кръстева се придържа към добре известната теза на контролираните от нея издания, добавяйки, че "извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на кръга "Капитал", на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците "Телеграф" и "Монитор", разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения".

Като доказателство за заключението си, че репортажът на Arte е поръчан от Прокопиев и компания, майката на Пеевски посочва факта, че Николай Стайков е бивш служител на "Икономедиа".

"Като гражданин, вярващ в държавността и почитащ държавните институции, заявявам, че занапред ще се обръщам единствено към тях и в рамките на техните законови правомощия ще търся защита на своите нарушени права, като повече няма да отговарям на подобни поръчкови медийни изяви", заканва се Кръстева в края на позицията си, уточнявайки, че "подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната".

От NOresharski публикуваха документи, опровергаващи майката на Пеевски

В отговор на обвинителната пледоария на шефката на "Нова българска медийна група холдинг", от сайта NOresharski публикуваха редица документи, с които удостоверяват връзката на семейството на Кръстева с въпросния хотел, за който Йовчев коментира, че е собственост на Пеевски.

"В израз на подкрепа на това твърдение прилагаме документи, които удостоверяват закупуването на многобройни обособени части от "Балканска медийна компания" АД в апартаментен хотел "Берлин“ в квартал "Бояна" от фирма "Уолтън асошийтс Еко", строител на хотела. Купувачът е публично известен като акционер в НБМГ Холдинг, което за всеки случай удостоверяваме и с документи. Обвиненията в липса на друга гледна точка не приемаме, тъй като нашият екип е изпратил запитване до народния представител Делян Пеевски през пресцентъра на ДПС още на 25 ноември 2013 г. и още нямаме получен отговор", заявява главният редактор на сайта Николай Стайков.

От антиправителствената медия допълват още, че разследването им по темата, което бе цитирано и в репортажа на Arte, е установило още, че "въпросният хотел "Берлин" беше обект на нашето журналистическо разследване след получен сигнал от служители и други собственици на апртаменти в хотела, че в него са забелязвани висши политици от сега управляващата коалиция, висши магистрати, както и собственици на медии и известни журналисти".

Описват се и многобройните мерки за сигурност, които се забелязвали на територията на въпросния имот, сред които три нива на жива охрана преди влизане в двора на хотела, още толкова гардове между рецепцията и затворените последни етажи, специален асансьор между затворената част на подземния паркинг и затворените последни етажи и други.

В края на позицията на Стайков се припомня, че вътрешният министър Йовчев продължава да дължи обяснение на обществото – по какъв начин информацията за самоличността на оператора, снимащ хотел "Берлин", е стигнала толкова бързо до шефовете на журналиста, които са опитали да упражнят натиск върху него да изтрие кадрите.

"Обяснение дължи и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) как е протекла проверката в частта "съответствие между реално и декларирано имотно състояние", част от процедурата за даване на допуск до класифицирана информация, без което той не би могъл да бъде избран за шеф на ДАНС", пише още сайтът NОresharski.

Борисов: Защо МВР разрешава снимането на имоти на едни политици, а за други забранява

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се включи в размяната на мнения по случая, отбелязвайки в профила си във Фейсбук, че вътрешният министър би трябвало да обясни по какви критерии се избира кога полицията да възпрепятства заснемането на имоти на политици и кога - не.

"Когато месеци наред ТВ7 и Телевизия Алфа с директни излъчвания притесняваха мен и моето семейство, когато като лидер на най-голямата опозиционна партия многократно молех вътрешния министър да бъде прекратено това, и когато от трибуната на Народното събрание призовавах лидерите на останалите партии да осъдят тази недопустима намеса в личния живот, нито една партия не осъди тези действия, включително и Реформаторският блок. Аз предупредих, че това ще стане опасен прецедент, който няма нищо общо с политиката", възмущава се бившият премиер.

Той добавя, че най-добре е "вътрешният министър да обясни по какви критерии на едни медии се позволява да снимат домовете на политиците и включително да се правят нерегламентирани митинги, демонстрации и заплахи за имота ми от десетки хора, а на други медии – не се позволява да снимат".

mediapool.bg