Кламер БГ - Новини: И този кабинет отвърна на критиките от ЕК с готов "екшън план"

И този кабинет отвърна на критиките от ЕК с готов "екшън план"

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 13:08ч.
И този кабинет отвърна на критиките от ЕК с готов "екшън план"

Управляващите партии БСП и ДПС се направиха, че не забелязват съществени елементи в новия доклад на Европейската комисия като специално изразеното критичното отношение към избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, както и отчетливият призив да бъдат насърчени радетелите на промяната. Двете партии, както и вицепремиерите от правителството, се опитаха да представят негативните оценки като нещо обичайно и преодолимо с подготвяния от тях "екшън план". Същевременно не пропуснаха да отбележат, че за шестте месеца на правителството "Орешарски" е отбелязан напредък, а критиките се отнасяли за предходния кабинет.

От БСП обаче дадоха сигнал, че не са доволни от Еврокомисията – не от конкретния доклад, обхващащ последните 18 месеца, а въобще от механизма на наблюдение и проверка спрямо страната. Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов заяви на брифинг в парламента, че този механизъм трябва да бъде променен – да се съсредоточи върху определи цели и да се измерва с обективни показатели.

Евродепутатът от левицата Илияна Йотова пък е на мнение, че резултатите на страните, спрямо които се прилага механизмът за наблюдение и сътрудничество, не са особено големи. Според нея за толкова години ЕК всеки път намира за какво да критикува България и Румъния – единствените две страни от ЕС, подложени на мониторинг, тъй като след влизането им в Съюза през 2007 г. бе преценено, че не се справят с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта.

Затова Йотова се надява в следващия мандат на ЕК това наблюдение върху България и Румъния да отпадне. Като допълнителен аргумент посочи, че евродокладите се използват като оръжие за взаимни обвинения от управляващи и опозиция.

Това положение остава валидно – Янаки Стоилов заяви, че са доволни от позитивните констатации на ЕК за последните 6 месеца. На друга пресконференция вицепремиерът Зинаида Златанова отчете, че повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца – тоест, за управлението на ГЕРБ. По същия начин правителството на ГЕРБ прехвърляше всички негативни оценки на ЕК на предшествениците от тройната коалиция на Станишев.

Янаки Стоилов и Илияна Йотова няколко пъти избегнаха да оповестят становището на партията за частите от доклада, посветени на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Янаки Стоилов три пъти заяви, че "да, в доклада ясно става дума за Пеевски", но не продължи изреченията си. Едва накрая на въпрос дали това назначение е сринало доверието в България от страна на европейските партньори, Стоилов заяви, че вярата на ЕК в страната ни "не е срината до такава степен, че изобщо да не се отбележи напредък".

С този лайтмотив- че Брюксел отбелязва и някакво положително развитие, БСП се похвалиха, че в доклада е написано как страната е предприела стъпки в правилната посока.

Янаки Стоилов посочи критиките на ЕК за БОРКОР и за недостатъчно ефективната работа на спецсъда и спецпрокуратурата. Докладът ще бъде възприет изключително сериозно от българските институции, обеща той.

"Не трябва да се правят еднозначни коментари. ЕК сама казва, че преценява политика, а не правителства. Ясно е казано, че за последните шест месеца са прекратени преките атаки към съдебната власт", изтъкна Янаки Стоилов.

Той увери, че не прехвърлят отговорността на друг и добави, че в доклада се говори за три правителства, които не са проявили воля за справяне с проблемите. По думите му, едва в следващия доклад на Еврокомисията трябва да се търси изцяло отговорността на сегашния кабинет.

На въпрос как Румъния, която бе подложена на унищожителни критики преди година и половина, е успяла да изпревари България и за нея сега се констатира устойчивост и необратимост на реформите, а за България точно обратното, Янаки Стоилов отговори, че това се дължи на по-дългото управление на социалдемократическо правителство там.

Илияна Йотова пък намери оправдание в това, че за Румъния е имало и междинен доклад, което значело, че ЕК работи повече с тях.

ДПС: Отговорността за следващия доклад ще е на Орешарски

Лидерът на ДПС Лютви Местан също определи доклада като "обективен", защото ЕК "борави с обективни критерии за оценка". Отговорността на кабинета "Орешарски” и двете партии, които стоят зад него, ще бъде много по-отчетлива за следващия доклад на ЕК, защото той ще засяга период на управление единствено на този кабинет, каза Местан.

"По-важното е, че тези доклади трябва да се възприемат и от управляващи, и от опозиция като важен ориентир за реформите, които България трябва да извърши, за да заслужи към края на тази година съответната положителна оценка, която да даде основание на ЕК механизмът за наблюдение да бъде снет”, посочи Местан и уточни, че една от целите на кабинета ще бъде именно прекратяване на мониторинга.

"В доклада не виждаме нови сфери на критични бележки, но няма и снети от наблюдение сфери”, добави той.

Местан заяви, че Брюксел отбелязва "отслабен натиск на изпълнителната власт върху съдебната". "Натискът е отслабен, защото не обхваща последните шест месеца. Ако беше за последната половин година констатацията щеше да бъде, че няма никакъв натиск", заяви той и припомни "разговорът в Банкя, в който един градски прокурор искаше да стане апелативен обвинител от един премиер".

Пеевски е полезен за ДПС, а изборът му за ДАНС не характеризирал управлението

Ние нямаме никакъв проблем със статута на г-н Пеевски като член на ПГ на ДПС, независимо че той не е член на нашата организация. Смятаме, че той е полезен и пълноправен член на ПГ на ДПС. Това е нашата оценка за неговите реални качества. Когато става въпрос за заемане на други публични длъжности, явно е, че трябва да се отчитат настроенията в обществото”, заяви Местан по повод включването на Пеевски в доклада на ЕК.

"Оспореното назначаване или избиране на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в този доклад. Това не е единственият пример. В доклада няма оценка, че това явление е характеристика на днешното управление. Не е. Смятам, че образът му е демотизиран”, допълни той.

"За мен и моите колеги се налага да научим и доста тежки уроци. Публичният образ на един политик е от съществено значение, но същевременно има граници, отвъд които не бива да се преминава”, каза още Местаб. По думите му Делян Пеевски е депутат, защото е успял да спечели огромно доверие на своите избиратели и на ДПС.

ГЕРБ: Това е първият доклад, в който се забелязва отчаяние

Бившата управляваща партия ГЕРБ, оцени доклада на Еврокомисията като критичен, прогнозира, че той ще доведе до още по-сериозно наблюдение над България и призова управляващите да четат внимателно нюансите в написаното.

"Това не е бюрократичен документ, той се чете от всички - от лидерите на държавите членки, и тук имаме основание за притеснение. Няма как констатациите от доклада да не се трансформират в засилено внимание към България, а харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа", коментира в парламента депутатът и бивш министър по усвояването на еврофондовете в кабинета "Борисов" Томислав Дончев. По думите му това е първият доклад на ЕК, в който се забелязва отчаяние.

И той, както и колегите му от ГЕРБ, признаха, че в документа има критични бележки, които се отнасят и до тяхното управление, но подчерта, че критиките към настоящата власт са много по-остри. По думите му по отношение на системните проблеми има влошаване и ГЕРБ трудно биха сложили себе си в позицията на невинни.

Дончев препоръча на партиите, които са на власт, да се опитат "да говорят по-малко и да четат повече доклада в неговите нюанси".

Според бившия министър на правосъдието Диана Ковачева констатациите на Брюксел говорят за отстъпление и загуба на доверие. "Докладът е обективен, но за съжаление много по-критичен и негативен от докладите през 2012 г.", заяви Ковачева.

Бившият министър подчерта, че в този доклад не се вижда "наличие на политическа воля" - фраза, която ГЕРБ винаги изтъкваше като ключова в докладите по време на управлението си и коментираше като знак за одобрение, независимо от критиките на Комисията.

"Питам къде е анализът за знаковите дела, който беше готов през март миналата година. За съжаление съдебната реформа е стопирана", констатира Ковачева и обясни, че критиките в доклада се дължат на факта, че "през последните осем месеца не се прави нищо".

Йовчев и Златанова видяха позитивни констатации и обещаха "екшън план"

След като отчетоха позитивни констатации на ЕК за шестте месеца на тяхното управление, вицепремиерите Цветлин Йовчев и Знианида Златанова заявиха, че докладът на ЕК е обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията и е много професионален.

Правителството е готово веднага да започне работа по "екшън план" за постигане на напредък в правосъдието и вътрешните работи, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Реакцията на сегашните вицепремиери не се отличава от тази на предходните правителства, които веднага след публикуването на съответния негативен евродоклад оповестяваха, че вече са готови с план за действие по препоръките и че скоро ще отчетат положителен напредък.

Дали този път ще има ефект не е ясно. Както посочи говорителят на ЕК Марк Грей при представянето на доклада в сряда, "за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество". "Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа".

"Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага. На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме. Редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт - констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани”, заяви Златанова на пресконференция.

Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца.

Без да навлиза по същество, Цветлин Йовчев каза, че констатациите в доклада трябва да се разглеждат като "възможност да се фокусираме в правилната посока с повече усилия”.

"Готови сме и веднага започваме да работим по "екшън план", който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък”, ангажира се Йовчев.

Той изтъкна, че сам бил критикувал БОРКОР за "незадоволителни” резултати. "Предстои в най-близко време да бъде предприет специален механизъм. Функциите, възложени на БОРКОР, трябва да останат. Но считам, че трябва да му се възложат и допълнителни функции. Г-н Бойко Великов смятам, че ще успее да предложи промени за по-ефективна работа”, добави Йовчев.

Докладът на Европейската комисия е поредният, в който можем да прочетем констатацията за това, че в България все още няма дело за голям корупционен случай. Това ще намери място в екшън плана – там, където са препоръките за борба с корупцията и корупцията по високите етажи на властта, обеща Зинаида Златанова. "Сигурна съм, че тук има поле за подобрение, както в превенцията, така и ще очаквам от органите на съдебната власт да дадат свое виждане, как би могла да се подобри работата по този вид съдебни дела”, допълни Златанова.

Цветлин Йовчев от своя страна каза, че ефективното противодействие на корупцията може да стане, когато има действаща система. "В резултат на тази действаща система, ние да можем да гарантираме, че няма да остане случай на корупция или съмнения за корупция, който няма да бъде установен", обеща Йовчев.

"На второ място, че ще бъде проведен ефективно и успешно разследване по този случай и трето – ако някой е виновен и е извършил такова деяние, той ще си получи заслуженото в съда”, допълни Йовчев. По-скоро екшън планът ще бъде насочен към доизграждане и стабилизиране, укрепване на такава система. Ако ние имаме единствен случай, при който имаме на високите нива задържан, бивш служител, който е осъден за корупция – това единствено не може да бъде индикатор и фактор, който ще разгледаме, че ние успешно сме решили проблема с корупцията", подчерта Цветлин Йовчев.

По отношение на ДАНС, всяка трансформация е свързана с ефекти, които по един или друг начин, затрудняват дейността й: това са административни проблеми и такива, които също трябва да бъдат решени, каза вицепремиерът.

"Определено създаването на тази синергия и създаването на добро взаимодействие, е предизвикателство на всяко едно управление. Смятам, че стъпките, които в момента предприема ръководството на ДАНС, са в правилна посока, и те в скоро време ще могат да се поздравят с добри резултати – да се постигне едно ефективно противодействие в борбата с организираната престъпност”, допълни Йовчев.

Цацаров е доволен, ВСС чака превод на български

В позиция на прокуратурата се казва, че по отношение на прокуратурата в доклада на ЕК има "позитивни оценки". В нея се посочва, че управлението на институцията идентифицира проблемите и дава конкретни решения за преодоляването им в рамките на цялостна стратегия за съдебна реформа.

Другите мерки, от които все още се чакат резултати, са създадените наскоро съвместни екип с ДАНС.

"Наред с положителните оценки, ЕК обективно посочва и съществуващите слабости: недостатъчни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, липса на достатъчно съвместни инициативи между ВСС и прокуратурата, както и проблеми в работата на специализираните органи на съдебната власт", се казва в позицията на държавното обвинение. Институцията обещава, че още през февруари ще се инициира открита дискусия за продължаване на реформите в прокуратурата.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев обръща внимание, че резултатите от мониторинга над България ще останат незадоволителни, докато родните управляващи не осъзнаят, че трябва да спазват основните демократични ценности, като разделение на властите, върховенството на закона и независимостта на съда.

"Горчивият опит от последните години сочи, че нападките между властите и прехвърлянето на отговорности, безотговорното обругаване и говорене "срещу" съда, а не "за" реформите не може да доведе до резултати и само руши доверието и основите на едно истински демократично общество. Той сочи още, че не е достатъчно писаните правила, програми и планове да са формално демократични. Защото истинската демокрация има поне два елемента: демократични, ясни и открити процедури, и второ – тя е състояние на духа, за да се изпълнят тези процедури със съдържание, съответстващо на основните демократични принципи", отбелязва шефът на ВКС в свое становище по доклада на ЕК.

Най-любопитна се оказа позицията на Висш съдебен съвет (ВСС), от който съобщиха в сряда, че членовете му се нуждаели от време, за да изчакат превода на доклада и чак тогава - да приемат становище по него. Предстои ВСС да анализира внимателно и прецизно оценките и да синхронизира програмата си с препоръките, направени в оповестения днес Доклад на ЕК", посочват от съдебния съвет.

mediapool.bg