Кламер БГ - Новини: Исканият от Папазов затвор от 2 до 8 г. за жп кражби прецизирал НК

Исканият от Папазов затвор от 2 до 8 г. за жп кражби прецизирал НК

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 17:54ч.
Исканият от Папазов затвор от 2 до 8 г. за жп кражби прецизирал НК

Транспортният министър Данаил Папазов замаза гафа с предложения в понеделник затвор от 2 до 8 години затвор за кражби на железопътна инфраструктура, при положение, че в Наказателния кодекс е предвидено наказание от 5 до 15 години. В сряда той обясни пред парламентарната транспортна комисия, че всъщност искал да се прецизират текстовете така, че обвинение да се предявява за всяко нарушение, което касае жп инфраструктурата и подвижния състав и наказанията да са различни, а не текстът да е общ.

В момента член 340, алинея 1 на Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода за онзи, "който повреди подвижен железопътен състав или железен път, въздухоплавателно средство, автомобил, електротранспортно средство (тролейбус, трамвай и други такива, предназначени за масов превоз) или съоръжения, или принадлежности към тях, тунел, мост или подпорна стена по пътищата, или повреди или допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот".

"В момента е записано – железният път. Кое е железен път е обект на различно тълкувание”, заяви министърът.

"Тук става въпрос единствено и само за прецизиране на текстовете. Моето мнение беше по-скоро да се прецизират текстовете – от 2 до 8 години, от 3 до 10 и от 5 до 15 във връзка с нарушения, кражби и други щети по железопътната инфраструктурата", прецизира се Папазов.

"Не става въпрос за намаление (на наказанията). Не са прецизирани всички текстове за морския транспорт, свързани с тези наказания”, посочи той.

mediapool.bg