Кламер БГ - Новини: Иран и Русия готвят спогодба от типа "петрол срещу храни"

Иран и Русия готвят спогодба от типа "петрол срещу храни"

Свят

|
Пет, 10 Ян 2014г. 14:34ч.
Иран и Русия готвят спогодба от типа "петрол срещу храни"

Иран и Русия преговарят по спогодба от типа "петрол срещу храни", което би позволило на Иран съществено да повиши петролния си износ въпреки санкциите на Запада, които накараха Техеран да одобри през ноември предварително споразумение за прекратяване на ядрената програма на страната, съобщи Ройтерс.

Трима руски и ирански източници, близки до преговорите, посочиха, че се обсъждат последните подробности около бартерното споразумение, което ще позволи на Москва да купува 500 000 барела дневно ирански петрол в замяна на руско оборудване и стоки.

Отбелязан е голям напредък за момента, като шансовете за успех са значителни, твърди руски източник.

Не е ясно дали споразумението ще бъде приложено преди да бъдат доуточнени подробностите по ядреното споразумение от ноември в Женева между Иран и шестте световни сили, сред които е и Русия.

Техническите преговори между Иран и ЕС по временното споразумение за иранската ядрена програма започнаха снощи.

Споразумението от ноември има за цел да спре иранския напредък в ядрената област за шест месеца, за да се спечели време за окончателно споразумение до май.

Санкциите на САЩ и ЕС намалиха с над 50 на сто иранския петролен износ през последните 18 месеца до около 1 милион барела дневно. Русия не е въвела санкции срещу Иран.

mediapool.bg